VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

China cumpără cantități record de grâu din Franța şi Australia

China urmează să importe cantități record de grâu din acest an, din cauza precipitațiilor care au provocat daune recoltei sale și îngrijorările legate de seceta din țările exportatoare, achiziții care vor susține preturile globale, care au scăzut cu peste 25% în acest an, susțin mai mulți traderi.

Cel mai mare producător şi consumator mondial de grâu, China a cumpărat în luna octombrie aproximativ două milioane de grâu din noua recoltă a Australiei, cu livrare începând din luna decembrie, au dezvăluit sursele citate de Reuters.

De asemenea, începând din septembrie, China şi-a rezervat aproximativ 2,5 milioane de tone de grâu din Franţa, cu livrare în perioada decembrie-martie, au mai spus sursele care au ţinut să sublinieze că este vorba de volume neobișnuit de mari pentru această perioadă a anului.

Per total, importurile de grâu ale Chinei în 2023 ar urma să ajungă la 12 milioane de tone, depăşind precedentul record de 9,96 milioane de tone înregistrat în 2022, iar valul de achiziţii este aşteptat să se prelungească şi în 2024, susţin doi traderi de la Singapore.

„China are probleme cu calitatea recoltei de grâu în acest an iar Australia, care este principalul furnizor de grâu al Chinei, va avea o recoltă mult mai mică”, a spus unul din traderi care lucrează la o companie internaţională care vinde grâu în China. Acesta a precizat că „Chinezii cumpără tot ce pot şi cât mai curând posibil. În cele din urmă livrările vor deveni limitate, în special cele provenind din Australia”.

Autoritățile de la Beijing au informat că recolta de grâu a scăzut în acest an cu 0,9% până la 134,5 milioane de tone, aceasta fiind prima scădere în ultimii şapte ani, din cauza precipitațiilor abundente care au afectat culturile tocmai înainte de recoltare. Datele vamale arată că în perioada ianuarie-septembrie 2023, importurile de grâu ale Chinei au crescut cu 53,6% în ritm anual până la 10,17 milioane de tone, dintre care 6,4 milioane de tone din Australia şi 1,8 milioane de tone din Canada. Însă aceste cifre nu includ şi comenzile cu livrare ulterioare, precum recentele achiziții de grâu american.

Achizițiile de grâu ale Chinei au stabilizat preturile mondiale, susține un trader de la Singapore. „Însă ne așteptăm ca prețurile să crească în viitor, când China va începe să cumpere cantități mai mari de grâu de calitate ridicată din SUA iar livrările din Australia se vor reduce”, a estimat traderul pentru sursa citată.

Având în vedere recolta de grâu mai mică a Australiei, traderii şi analiştii susţin că este posibil ca China să importe cantități semnificativ mai mari de grâu din Franţa în perioada imediat următoare.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.