VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Cetățenii R. Moldova care au lucrat sau lucrează în Spania vor beneficia de pensii. Guvernul a aprobat ratificarea Acordului în domeniul securității sociale

Guvernul Republicii Moldova a aprobat, la ședința din 24 august curent, proiectul Hotarârii Guvernului pentru ratificarea Acordului în domeniul securității sociale dintre R. Moldova și Regatul Spaniei, semnat la 21 iulie 2022, la Madrid.

Acordul se va aplica persoanelor care sunt sau au fost asigurate în conformitate cu legislația ambelor sau unuia dintre statele parte la Acord. În temeiul Acordului, persoanele îndreptățite vor beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de o afecţiune generală, pensii şi indemnizaţii de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale și pensii de urmaș. 

Conform prevederilor Acordului, la stabilirea dreptului la pensie se vor însuma perioadele de asigurare realizate pe teritoriul ambelor părți.

„Fiecare stat contractant va achita partea de pensie calculată pentru perioada de activitate realizată pe teritoriul propriu. Partea de pensie se va exporta persoanei pe teritoriul statului în care aceasta domiciliază”, se menționează în nota Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Până la ora actuală, Republica Moldova a semnat acorduri bilaterale în domeniul securității sociale cu 17 state, dintre care 14 sunt în vigoare.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.