VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Centrele de date consumă 20% din energia electrică globală

Consumul de energie global al centrelor de date, acele depozite de stocare, procesare şi transmitere a informaţiilor în format digital, va contribui la 3,2% din totalul emisiilor de carbon, acestea fiind responsabile de consumul a până la 20% din energia electrică produsă la nivel mondial, relevă un studiu de specialitate, citat de Agerpres.

Industria centrelor de date, considerate inima tehnologică a oricărei companii, acolo unde sunt păstrate serverele și echipamentele de rețea, valorează 175 de miliarde de dolari şi este estimată să îşi tripleze valoarea în următorii cinci ani. La ora actuală, piaţa centrelor de date a atins peste 8.000 de unităţi operaţionale, la nivel global în 2023.

„În urmă cu 23 de ani, în momentul exploziei „bulei dotcom”, doar 7% din populaţia globală avea acces la internet. În prezent, peste 5 miliarde de persoane sunt conectate la internet şi 100 zettabyţi de informaţii sunt generaţi anual. În consecinţă, această creştere exponenţială a dat naştere unei dezvoltări direct proporţionale a industriei centrelor de date. Acest tip de activ alternativ atrage din ce în ce mai mulţi investitori: fondul de investiţii Blackstone, unul din cei mai mari proprietari de active imobiliare din lume, şi-a declarat anul acesta intenţia de a vinde o parte substanţială a portofoliului său pentru a-şi asigura o rezervă de lichidităţi în scopul construirii de centre de date, alocând 8 miliarde de dolari pentru dezvoltarea de centre de date de mari dimensiuni (hyperscale) pentru o serie de companii importante din industria Tech”, se arată în studiu.

În Europa, cel mai mare consum al centrelor de date se înregistrează în țările scandinave unde media capacității pe cap de locuitor este de peste 22 W, în timp ce în Europa de Est cota este de 4,5 W.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.