VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

A fost organizată prima ședință a Comisiei de evaluare externă a procurorilor

Ministerul Justiției a organizat prima ședință a Comisiei de evaluare externă a integrității etice și financiare a procurorilor, numită și Comisia numărul 3. La ședință au participat prim-ministrul Dorin Recean, ministra Veronica Mihailov-Moraru și ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Kent D. Logsdon, partenerii de dezvoltare care susțin reformele din justiție.

Cei prezenți au făcut schimb de opinii asupra mecanismului legal de evaluare, a calendarului acțiunilor, în contextul angajamentelor UE, reiterând, totodată, necesitatea de a fi operativi și de a-și conjuga eforturile, având la bază experiențele procedurale ale comisiilor de pre-vetting și, respectiv, pentru evaluarea judecătorilor, informează Ministerul Justiție printr-un comunicat.

Comisia de evaluare externă a procurorilor urmează să-și aleagă președintele, membrii secretariatului, apoi să înceapă procesul de evaluare a procurorilor.

Comisia a fost înființată de Parlament la 24 noiembrie 2023 și are ca obiectiv evaluarea integrității etice și financiare a procurorilor din Republica Moldova. 

Comisia de evaluare externă a procurorilor este constituită din șase membri, numiți cu votul a 3/5 din numărul deputaților aleși. Trei candidaturi sunt propuse de partenerii de dezvoltare, iar restul – de fracțiunile parlamentare, cu respectarea reprezentării proporționale a majorității și a opoziției.

Din componența Comisiei fac parte Johanna Saskia De Vries, Tatiana Răducanu, Christopher Lehmann,  Irmantas Mikelionis și Cornel Lebedinschi.

Membrii Comisiei vetting vor evalua integritatea etică și financiară a procurorilor. Mai exact, vor verifica activele și cheltuielile, raportate la veniturile disponibile și declarate. De asemenea, vor fi verificate veniturile și cheltuielile nu doar ale subiecților evaluării, ci și ale membrilor familiilor acestora.

Astfel, urmează să fie evaluați extern circa 220 de procurori (procurorul general interimar, adjuncții procurorului general, procurorii șefi de secții sau de direcții etc., toți procurorii anticorupție și procurorii PCCOCS, procurorii șefi și adjuncții din procuraturile teritoriale), precum și candidații la eventualele funcții vacante enumerate mai sus, care vor câștiga concursurile până în 2025.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.