VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Cele mai importante proiecte de lege votate astăzi în Parlament

Deputații s-au întrunit astăzi, 17 martie, în ședință pentru a aproba mai multe proiecte de legi importante.

Vocea Basarabiei vă prezintă mai jos cele mai importante proiecte de lege votate astăzi în Parlament:

-Evaluarea externă a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție: Aceștia vor fi evaluați de către o Comisie de evaluare, din punct de vedere al integrității etice și financiare. Votat în prima lectură.

-Reforma Curții Supreme de Justiție. Curtea va avea competențe mai restrânse și nu va acționa ca o instanță de apel. Va fi redus numărul de judecători la CSJ, iar funcția de judecător va putea fi ocupată și de reprezentanții altor profesii juridice. Votat în prima lectură.

-Tinerii cu vârsta între 18 și 29 de ani inclusiv, vor fi remunerați pentru stagiile pe care la fac în instituțiile statului. Votat în prima lectură.

-„Limba română” va înlocui „limba moldovenească” în toate legile Republicii Moldova. Votat în două lecturi.

-De la 1 aprilie, se majorează alocația lunară pentru veteranii războiului de pe Nistru, războiului din Afganistan, participanții la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl și alte categorii populație. Votat în două lecturi.

-Etichetarea mai strictă a unor produse alimentare. Informația despre prezența sau absența alergenilor sau glutenului va fi obligatoriu indicată pe eticheta produsului. Cărnea de pasăre, de porc, preparatelor din carne sau produselor din carne, precum și ouăle de consum vor avea mențiunea „Hrănit fără OMG”. Votat în prima lectură.

-Legislația privind comerțul electronic, ajustată la standardele UE. Prevederile vin să simplifice e-comerțul și să protejeze drepturilor consumatorilor. Proiectul va facilita inclusiv venirea pe piață a unor companii mari în domeniul plăților online.

-Nou cadru normativ privind subvenționarea în agricultură și mediul rural. Principalele prevederi: subvenționare în avans, post-investiție, investiții pe etape, directe, complementare; dezvoltarea afacerile fermierilor micro, mici și mijlocii.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.