VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Cel puțin 12 piloți ucraineni se antrenează în prezent pe avioane F-16. În ce țări NATO au loc antrenamentele

Un număr de „peste 12” piloți ucraineni se antrenează în acest moment pe aeronave F-16, a anunțat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior Patrick Ryder, în cadrul unui briefing de presă organizat miercuri seara. Piloții ucraineni se antrenează în prezent în Danemarca și SUA, a adăugat Ryder. 

„Din motive care țin de păstrarea secretului operațional, nu vă voi putea oferi numărul exact al piloților și ale locațiilor unde se desfășoară antrenamentele și nici orarul după care se desfășoară acestea. Dar acest antrenament este adaptat fiecărui pilot în parte și el depinde de nivelul de experiență al pilotului-student. Vorbim de fluența cu care se aceștia se exprimă în limba engleză, de câte de ore de zbor are fiecare, dacă e nevoie ca cineva să treacă prin antrenament de bază sau să treacă direct la antrenament avansat”, a spus Patrick Ryder.

Reprezentantul Pentagonlui a spus că în momentul în care primele F-16 ucrainene vor fi operaționale, aceasta va însemnă că militarii ucraineni care le vor pilota vor fi suficient de bine antrenați în acel moment pentru a executa misiunile „în siguranță și într-o manieră eficientă”.

„Din câte am înțeles, unii piloți au absolvit deja programul (de pregătire pe F-16 n.r.) iar acum continuă pregătirea în Europa. Dar îi voi lăsa pe ucraineni să precizeze detalii legate de locurile unde se antrenează piloții și care e nivelul lor de calificare”, a adăugat generalul Ryder.

Recent, Olanda a anunțat că va furniza în curând Ucrainei primul dintre cele 24 de avioane de luptă F-16 promise. Autorizaţiile necesare pentru livrarea avioanelor către Ucraina au fost acordate, a declarat ministrul apărării, Kajsa Ollongren, într-o scrisoare adresată parlamentului pe care a transmis-o chiar înainte ca guvernul lui Mark Rutte să predea ştafeta, marţi, noului guvern de coaliţie format după luni şi luni de negocieri, în urma alegerilor de anul trecut. Ministrul olandez a evitat să precizeze câte avioane vor face parte din prima livrare şi când vor ajunge acestea în Ucraina, din motive de securitate. Anul trecut România a aprobat, printr-o decizie luată în CSAT, ca piloții ucraineni să se antreneze să zboare pe avioane F-16 în țara noastră.

„Împreună cu alți aliați și cu compania care proiectează acest avion de luptă, va fi creat, în România, un hub regional pentru antrenamentul piloților care vor zbura pe aceste avioane. Aici vor fi pregătiți piloții români care operează aeronave F-16, urmând ca facilitatea să fie deschisă ulterior și participării piloților din statele aliate și partenere NATO, inclusiv din Ucraina”, conform unui comunicat emis la acea dată de Administrația Prezidențială.

sursa

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.