VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

AUDIO/ Cel care DĂ mită

Două știri asemănătoare mi-au sărit în ochi zilele astea. Prima e despre doi bărbați, de 58 și 59 ani (!), care apelau niște oameni, spunându-le că rudele lor ar fi produs accidente rutiere. Escrocii cereau bani ca rudele chipurile vinovate să nu fie cercetate penal. Cereau de la 3 la 10 mii de euro și, culmea!, unii cetățeni le dădeau aceste sume mari. Acum escrocii au fost arestați. A doua știre ne spune că, în nordul republicii, niște polițiști luau mită de la șoferii care conduceau în stare de ebrietate. Polițiștii au fost arestați.

Asemenea știri am citit cu duiumul în anii tranziției. E un soi de caravană a mișmașului care nu se mai termină. Tot soiul de indivizi, cu sau fără funcții, storc ilegal bani din concetățenii lor. Și nu au remușcări. Și am remarcat de-a lungul anilor că sunt arestați cu precădere cei care IAU mită. Cel puțin în știrile care mi-au parvenit nu se spunea nimic despre soarta celor care DĂDEAU mită. Aceștia ce destin au avut în continuare?

Mă gândesc la moldovenii care, sunați de escroci, găsesc rapid 3-4-5-6 mii de euro ca să-și scoată ruda din impas. Acești moldoveni preferă să dea bani mulți pentru a-și salva ruda care se presupune că a comis o infracțiune, deci acceptă mișmașul, o soluționare ilegală a problemei. Ei nu vor ca ruda să fie trasă la răspundere, chiar dacă e vinovată. 3-10 mii de euro e o sumă mare, poate că mulți nici nu o au, dar fac minuni ca s-o obțină rapid pentru ca ruda să le scape basma curată. Cred că acești oameni ar trebui și ei arestați și cercetați de justiție. Nu sunt deloc mai buni decât escrocii care inventează poveștile cu accidente și storc bani din oameni naivi. La fel, ar trebui pedepsiți sever și șoferii care dau mită, nu doar polițiștii care o iau.

Am impresia că la noi mereu s-a pus accentul pe cel care IA mită. Cel care DĂ a avut parcă un spațiu de manevră mai mare. Or, pentru a stârpi mișmașul, ne-ar trebui o campanie serioasă de scoatere în lumina reflectoarelor a celor care DAU mită. Cel care DĂ ar trebui și el să fie mereu arestat și pedepsit foarte-foarte sever.

Autor

  • Iulian Ciocan

    Este realizatorul și moderatorul emisiunii „Radiografia săptămânii, o trecere în revistă a subiectelor de actualitate cu invitați din zona culturii, și autor al rubricii „Antiteze”. Timp de 20 de ani a activat la Radio Europa Liberă, biroul din Moldova. Este scriitor, eseist.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.