VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Cehia investește 1,5 milioane euro în îmbunătățirea siguranței alimentare din R. Moldova

Republica Moldova va beneficia de sprijin în domeniul fitosanitar prin intermediul unui nou proiect în valoare de circa 1,5 milioane Euro, finanțat de Cehia. Proiectul va contribui la îmbunătățirea capacității de control și testare în agricultură, inclusiv la reducerea riscurilor de răspândire și introducere a organismelor dăunătoare pe teritoriul R. Moldova.

Astfel, la 23 ianuarie a fost semnat un Memorandum de Înțelegere între MAIA, ANSA, Laboratorul Central Fitosanitar și Institutul Central de Supraveghere și Testare în Agricultură din Republica Cehă (ÚKZÚZ).

Conform Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), scopul principal al proiectului este sporirea măsurilor preventive, care vor duce la minimizarea sau remedierea impactului negativ al problemelor fitosanitare. De asemenea, proiectul va avea un impact pozitiv asupra siguranței alimentare și a sectorului agricol în general.

„Beneficiarii direcți ai proiectului vor fi în primul rând operatorii economici din domeniul agricol din Republica Moldova, care vor avea la dispoziție atât autoritatea de control cu o capacitate îmbunătățită de detectare și evaluare a impactului organismelor dăunătoare, cât și laboratoare cu o capacitate analitică fortificată, care vor efectua analize exacte și veridice prin metode de diagnosticare rapide, cu sensibilitate înaltă, absolut validate. În final, beneficiari sunt și cetățenii Republicii Moldova, precum și cei din țările importatoare de produse agricole moldovenești, care vor consuma produse agricole inofensive de calitate superioară. Indirect, economia întregii țări va avea de câștigat, pentru că în condiții fitosanitare mai bune, produsele agricole vor deveni mai competitive, atât pe piața națională, cât și pe cea externă” se arată în comunicatul emis de MAIA.

Proiectul va oferi un suport pentru dezvoltarea domeniului fitosanitar din Republica Moldova, inclusiv prin oferirea echipamentului modern de laborator și a sistemelor informaționale, instruirea personalului de laborator și a inspectorilor ANSA, asistență la armonizarea cadrului legal din domeniu, consolidarea capacității instituțiilor parte a sistemului instituțional, precum și alte activități importante.

Proiectul își propune să contribuie la instituirea unui sistem fitosanitar, a unor controale de stat și proceduri oficiale, adaptate la acquis-ul comunitar, care va permite producerea de material săditor sănătos pe teritoriul țării noastre. Astfel, agricultorii moldoveni vor avea acces la material de înmulțire săditor liber de organisme dăunătoare și de boli.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.