Comisia Electorală Centrală vine cu precizări, după ce în spațiul public au apărut informații eronate privind modelul listelor electorale utilizate la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova și referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024.
Într-un comunicat remis presei, CEC subliniază că se află în proces de perfecționare a proceselor aferente organizării alegerilor din toamna anului curent, pentru a asigura cel mai înalt nivel de transparență și claritate a normelor legale.
„Anterior, la scrutinele similare, alegătorul printr-o singură semnătură, confirma recepționarea unui set de buletine de vot. Reprezentanții Comisiei au anunțat deja public intenția de a modifica procedura anterioară și corespunzător, alegătorul va semna separat în lista electorală pentru fiecare buletin de vot recepționat de la funcționarii electorali.
Respectiv, în lista electorală se propune includerea rubricilor dedicate alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova și, corespunzător, referendumului republican constituțional, iar funcționarii electorali vor înmâna alegătorului două buletine de vot. La rândul său, alegătorul decide, prin semnătură, dacă participă la ambele procese electorale sau nu”, subliniază CEC.
Totodată, Comisia atenționează că neînmînarea nejustificată a buletinului de vot persoanei înscrise în lista electorală sau înmânarea către un singur alegător a mai multor buletine decât este prevăzut de lege se sancţionează cu amendă de la 6 la 12 unităţi convenţionale.
„Comisia solicită cetățenilor să se informeze despre procesul electoral din surse oficiale și să fie atenți la încercările de manipulare a opiniei publice prin tirajarea falsurilor”, se mai arată în comunicat.