VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

CEC de la Comrat, sesizată despre pretinsa corupere a alegătorilor de către reprezentanții Partidului Șor

Comisia Electorală Centrală de la Comrat a fost sesizată de către organele de drept despre pretinsele acțiuni de corupere a alegătorilor pentru a-i determina să voteze pentru unul dintre candidații la funcția de bașcan al UTA Găgăuzia.

Contactată de IPN, președinta CEC a Găgăuziei, Iana Covalenco, a declarat că sesizarea organelor de drept este în prezent examinată. Responsabila nu știe dacă această sesizare și o eventuală decizie a Comisiei ar putea influența desfășurarea turului II, care este planificat pentru duminică. Dar cel mai probabil că nu. Potrivit ei, Comisia se va expune după examinarea sesizării.

Duminică Centrul Național Anticorupție a anunțat despre efectuarea mai multor percheziții într-un dosar de corupere a alegătorilor de către reprezentanții unei formațiuni politice pentru a-i determina să voteze un concurent electoral la alegerile din UTA Găgăuzia.

Din probatoriul administrat, s-a stabilit că pentru determinarea unui număr de 30 de alegători de a vota candidatura Partidului Șor, fiecare activist era remunerat cu 15.000 de lei.

Printre încălcările incriminate reprezentanților staffului electoral al candidatei Partidului Șor se numără transportarea organizată contra plată a alegătorilor la secțiile de votare, plasarea afișajului electoral în locuri nepermise, dar și acceptarea unor mijloace bănești despre care se presupune că au fost primite de la un grup criminal organizat, acestea nefiind declarate la CEC. Potrivit CNA, nu a fost reținută nicio persoană.

Duminică, 14 mai, în UTA Găgăuzia urmează să fie organizat turul II pentru alegerea bașcanului. Aceasta după ce la scrutinul din 30 aprilie, niciunul dintre cei opt candidați nu a întrunit mai mult de jumătate din numărul de voturi.

În turul II se vor duela concurenții electorali cu cele mai multe voturi – Grigorii Uzun, care a candidat independent, dar are susținerea Partidului Socialiștilor, și Evghenia Guțul, candidata Partidului politic Șor.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.