VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

CEC anunță o cifră de 3,3 mil. de alegători. 17% sunt moldovenii din stânga Nistrului și cei fără domiciliu în R. Moldova

Comisia Electorală Centrală anunță, oficial, o cifră de 3,29 milioane de alegători care pot participa la următorul scrutin din Republica Moldova. Dintre aceștia, peste 560 de mii sunt cetățenii care locuiesc în stânga Nistrului și cei din diasporă care nu au viză de domiciliu pe teritoriul R. Moldova.

Mai exact, din numărul total de moldoveni înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor, adică 3 297 055 de persoane, 2 736 363 de cetățeni cu drept de vot sunt alegătorii atribuiți localităților aflate sub administrația directă a Chișinăului, adică celor dintre Prut și Nistru.

„Diferența cuprinde persoanele care au cetățenia Republicii Moldova, dar nu au înregistrare la domiciliu sau reședință, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele țării (292 348 de persoane) și cetățenii cu drept de vot având domiciliul înregistrat în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităților constituționale ale Republicii Moldova (268 344 de persoane)”, se arată în comunicatul CEC.

Conform datelor autorității electorale, cei mai mulți moldoveni cu drept de vot, peste 641 de mii, sunt în mun. Chișinău, urmat de Găgăuzia, cu peste 128 de mii, și mun. Bălți, cu 97,5 mii de alegători. Dintre raioane, cel mai mare număr de votanți înscriși în liste îl au raioanele Hâncești, Orhei și Cahul – câte 96 de mii.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.