VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Ce sumă poate fi donată pentru susținerea partidelor politice? Modificările intrate în vigoare de la 1 ianuarie, prezentate de CEC

Comisia Electorală Centrală (CEC) atrage atenția că au fost operate o serie de modificări la procedura de efectuare a donațiilor pentru susținerea activității politice, aplicabile începând cu 1 ianuarie. Astfel, cetățenii pot face donații pentru activitatea politică în sumă totală de cel mult 70 200 lei prin operațiuni bancare, dintre care maxim 11 700 de lei pot fi donați în numerar.

Pe parcursul anului 2023, o persoană fizică poate face donații către unul sau mai multe partide politice, grupuri de inițiativă, concurenți electorali sau participanți la referendum, în sumă totală de 70 200  lei (6 salarii medii lunare pe economie).

În acest plafon limită se includ și donațiile efectuate sub formă de proprietăți, bunuri sau servicii gratuite.  Totodată, suma totală donată nu poate fi mai mare de 30% din venitul anual al persoanei fizice, înregistrat pentru anul calendaristic precedent.

În cazul cetățenilor cu statut de persoane cu funcție de demnitate publică, de funcționari publici, inclusiv cu statut special, sau de angajați în organizații publice, suma donațiilor nu poate depăși 10% din venitul anual al acestora.  

Sursele financiare ale donatorului pot proveni din activitatea de salariat, de întreprinzător, științifică sau din cea de creație, desfășurată de către cetățenii Republicii Moldova, din burse, pensii, prestații sociale sau din alte venituri legale, cu excepția ajutorului social.

Totodată, dacă persoana fizică este membru de partid, în suma-limită sus-menţionată se include şi suma cotizaţiilor de membru de partid plătite de aceasta pe parcursul unui an. Cotizaţia şi donaţia urmează să fie reflectate separat în contabilitatea partidului politic şi în rapoartele privind gestiunea financiară a acestuia.

Dacă persoana fizică beneficiază, pe parcursul unui an doar, de burse sau alte prestații sociale (de ex. pensii, indemnizații, alocații), cu excepția ajutorului social, plafonul donației nu poate să depășească un salariu mediu lunar pe economie (11 700 lei pentru anul 2023).

Donațiile care depășesc această limită se vor face exclusiv prin operațiuni bancare. Dacă banii se depun în numerar la sediul partidului politic, persoana fizică va confirma depunerea donaţiei prin semnarea unei declaraţii pe propria răspundere, care va fi păstrată şi anexată la documentele contabile.

În conformitate cu Codul contravențional al Republicii Moldova, finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, a concurenților electorali sau a participanților la referendum de către persoane fizice, manifestată prin depășirea plafoanelor stabilite de lege sau în numele unor persoane terțe (anonime) ori prin încălcarea regulilor stabilite de cadrul normativ existent, se sancționează cu amendă de la 30 la 90 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 180 la 300 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.