VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Marea Britanie și Japonia vor semna un acord defensiv reciproc, ce le-ar permite ca la nevoie să-și desfășoare forțe militare una pe teritoriul celeilalte

Presa internațională scrie că în cadrul vizitei premierului japonez Fumio Kishida la Londra, acesta va semna un acord defensiv comun, agreat în luna mai, cu omologul său britanic Rishi Sunak. Cei doi oficiali se vor întâlni, simbolic, la Turnul Londrei, unde este păstrată o armură japoneză oferită Regelui James în 1613 de către Shogunul Tokugawa, pentru a marca primul acord comercial între cele două țări, scrie Reuters.

„Acest acord de acces reciproc este extrem de important pentru ambele națiuni – ne consolidează angajamentul față de regiunea Indo-Pacifică. În această lume din ce în ce mai competitivă, cel mai important este ca societățile democratice să continue să colaboreze și să treacă ca aliate de provocările globale fără precedent ale erei noastre, a declarat premierul Rishi Sunak. Downing Street a mai precizat că Rishi Sunak va discuta cu omologul său japonez despre menținerea ajutorului colectiv acordat Ucrainei.

Separat, SUA își vor crește semnificativ capacitățile de desfășurare a rachetelor antinavă în Japonia, ca parte a unui efort mai amplu de descurajare în regiunea asiatică, în special în raport cu situația complicată dintre Taiwan și China. Deși numărul total al trupelor americane de pe teritoriul Japoniei va rămâne același, demersul reprezintă prima măsură a SUA dintr-o potențială serie de astfel de desfășurări de forțe în Asia, menite să determine Beijingul „să se gândească de două ori înainte de a iniția un conflict”.

Autor

  • Loredana Buzdugan

    Responsabilă de plasarea știrilor de actualitate și din domeniul justiției pe site-ul voceabasarabiei.md. A activat anterior la Ziarul de Gardă, TV8 și Pro TV Chișinău.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.