VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ex-ministru al Apărării, dezvăluiri despre munițiile de la Cobasna: Când și unde ar putea fi distruse

Eugen Sturza, ex-ministru al Apărării a declarat că o bună parte din munițiile care se păstrează în depozitul militar de la Cobasna, nu mai pot fi evacuate și trebuie distruse pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit fostului ministru al Apărării, distrugerea muniției ar costa foarte scump și va necesita atragerea expertizei și a asistenței internaționale.

Potrivit fostului ministru, munițiile de la Cobasna vor putea fi distruse doar când Federația Rusă își va retrage trupele dislocate pe teritoriul Republicii Moldova. Acesta s-a arătat convins că acest lucru se va întâmpla în viitorul foarte apropiat deoarece trupele ruse vor fi izolate de un coridor către Federația Rusă.

„Din păcate, o bună parte din ele nu mai pot fi evacuate, ele trebuie distruse pe teritoriul Republicii Moldova. Pentru acest lucru, noi ca stat trebuie să atragem expertiză și asistență internațională pentru a le distruge aici, pe teritoriu, ele nu sunt transportabile, există pericolul foarte mare ca ele să detoneze în caz de evacuare. Acest lucru se poate întâmpla doar când Federația Rusă își retrage trupele de pe teritoriul Republicii Moldova. Eu sunt sigur că într-un viitor foarte apropiat noi vom urmări acest proces, fiindcă nu mai au cum să fie amplasate aici.

Dacă Republica Moldova își face bine temele pentru acasă aici, menținerea și susținerea trupelor pe teritoriul R. Moldova nu mai este posibilă, pe partea estică avem Ucraina, care nu va mai permite accesul, pe partea vestică este Republica Moldova, care nu va mai permite accesul de personal, tehnică, finanțare ș.a.m.d. Deci, nu mai pot fi susținute aceste trupe fiind izolate de un coridor către Federația Rusă, și atunci ajungem la procesul când aceste muniții vor fi nimicite de către noi, ne va costa foarte scump, dar aceste costuri, de fapt, ele și sunt costuri pentru securitate, pentru regiunea Republicii Moldova”, a declarat Eugen Sturza în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție”.

Eugen Sturza crede că munițiile din Cobasna prezintă un pericol și o amenințare pentru securitatea Republicii Moldova dar și a întregii regiuni.

La Cobasna se află cel mai mare depozit militar din Europa de Est. Acesta se află în apropiere de granița cu Ucraina și la 120 de km de Chișinău. Astăzi se estimează că în depozit se mai păstrează circa 20 de mii de tone de muniții, amplasat în regiunea transnistreană, o zonă controlată de facto de Rusia și unde autoritățile R. Moldova nu au acces. 

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.