VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Eugen Sturza, ex-ministru al Apărării: Federația Rusă are interes în această zonă, până la Prut și nu se va uita că R. Moldova este o țară mică

Vocea Basarabiei: Astăzi vom discuta cu dl Eugen Sturza. Dl Eugen Sturza a activat mai mult timp în structurile guvernamentale, a fost și ministru al apărării, de fapt, tocmai această titulatură de fost ministru al apărării ne-a făcut să-l invităm la Vocea Basarabiei, să discutăm acum când se va împlini pe 24 februarie un an de la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Credeți că s-a schimbat percepția cetățeanului din Republica Moldova de atunci și până astăzi, din 24 februarie 2022 și până în 2023, ce se întâmplă în imediata vecinătate a țării lor, dle Sturza?

Eugen Sturza: Eu sunt sigur că s-a schimbat foarte mult în mentalitatea cetățenilor din Republica Moldova, cu toate că avem o destabilizare masivă din partea opoziției, dacă o putem numi așa, după mine nu este opoziție, după mine sunt agenți străini care activează pe teritoriul Republicii Moldova. Sigur, cetățenii au văzut ce se poate întâmpla în țară atunci când statul este slab, când statul este distrus pe interior, când statul nu este pregătit să riposteze unor eventuale amenințări care pot fi atât din exterior, dar și mai mult din interior, astfel că eu sunt sigur că foarte multă lume a înțeles că Republica Moldova trebuie să meargă în direcția dezvoltării, în dezvoltarea în primul rând a securității. Și când vorbesc de securitate nu mă refer doar la Ministerul Apărării, vorbesc de sistemul securității per ansamblu în Republica Moldova, fiindcă fără securitate, din păcate, nu poate exista nici economie, nu există economie – nu poate exista nici în domeniul social, ele sunt interconectate.

Vocea Basarabiei: Dar în acești 31 de ani de independență, mai mult deja de 31 de ani de independență a Republicii Moldova, sub care umbrelă și-a asigurat securitatea țara?

Eugen Sturza: Nu și-a asigurat securitatea sub nici o formă, sub nici o umbrelă, din păcate. Factorul politic de la Chișinău mereu a mizat pe faptul că Republica Moldova, asigurată de o neutralitate care, de fapt, nu există și care nu ne aduce nici un beneficiu acestui stat, cumva se va proteja. Și dacă facem o paralelă cu statul vecin, Ucraina, care nu avea o neutralitate clară stipulată în Constituție, dar avea acel memorandum de la Budapesta, care îi asigura suveranitatea, îi asigura integritatea teritorială, vedem că a fost violată și a fost atrasă într-un război foarte periculos pentru independența acestei țări. Și neutralitatea țării noastre, din păcate, nu ne apără nici pe noi, ba, din contra, mai tare și mai tare ne adâncește în niște pericole pentru acest stat.

La fel ca și în Ucraina, în Republica Moldova pe parcursul anilor s-a încercat distrugerea intenționată a Armatei Naționale prin micșorarea efectivului armatei, prin micșorarea finanțării, prin distrugerea unităților de elită…

Vocea Basarabiei: Dar tocmai despre acest paradox discută, în primul rând, experții, dar și mulți cetățeni de la firul ierbii astăzi își pun întrebarea, pe de o parte, Rusia era țara care mereu încerca să sugereze Republicii Moldova că trebuie să-și mențină neutralitatea, și chiar mai mult, cerea ca unele țări să-i ofere garanții pentru această neutralitate, iar pe de altă parte, tocmai Federația Rusă este cea care și-a asumat că-și retrage munițiile și trupele din stânga Nistrului, dar la un moment dat s-a blocat procesul de evacuare a trupelor și munițiilor și s-a ajuns că și astăzi, în 2023, pe teritoriul Republicii Moldova, fără consimțământul țării, există trupe străine, chiar și dacă de la toate tribunele înalte de la ONU, de la OSCE, de la Consiliul Europei, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei și alte instituții internaționale s-a cerut să fie retrasă această armată a Rusiei. Cum vă explicați dvs. că Rusia îi cere Republicii Moldova să mențină această neutralitate și în Constituție art. 11 prevede acest lucru, iar pe de altă parte, tocmai Moscova încalcă această prevedere constituțională?

Eugen Sturza: După mine, trebuie să privim lucrurile de la începuturile lor. Această neutralitate, de fapt, a fost impusă Republicii Moldova atunci când a fost introdusă în Constituție, și a fost impusă de către Federația Rusă. Ulterior, acest punct din Constituția Republicii Moldova privind neutralitatea a fost folosit de nenumărate ori pentru a șantaja, pentru a influența, pentru a dicta anumite acțiuni din partea statului Republica Moldova în beneficiul Federației Ruse sau în beneficiul zonei de influență a Federației Ruse. Nu pot să spun că doar neutralitatea dictată de Federația Rusă ne adâncește în această mocirlă, ei permanent au încercat să creeze zone de influență și, vedem, tot spațiul post-sovietic este influențat de această ciumă a Federației Ruse, în toate țările unde a intrat armata rusă sau politicieni trimiși și infiltrați în sfera politică a acestor state, peste tot avem probleme. Mie îmi place foarte mult să fac paralele, și aici paralela cu Ucraina este foarte binevenită. La fel ca și în Ucraina, în Republica Moldova pe parcursul anilor s-a încercat distrugerea intenționată a Armatei Naționale. Și putem vedea pe parcursul anilor cum s-a făcut la ei și cum s-a făcut la noi, prin micșorarea efectivului armatei, prin micșorarea finanțării, prin distrugerea unităților de elită, și asta noi o vedem și la noi chiar și anii recenți, când am avut reprezentanți la guvernare, reprezentanți care, de fapt, eu nu știu dacă putem să-i numim cetățeni ai Republicii Moldova, sunt trimișii Moscovei aici.

Vocea Basarabiei: Adică au trădat interesul național?

Eugen Sturza: Au trădat interesul național, au trădat acest popor, până la urmă. Și eu nu înțeleg de ce noi până astăzi nu avem, bine, au introdus legea, dar acțiuni concrete privind cetățenii care trădează statul, în privința trădării intereselor naționale, fiindcă ceea ce observăm și aici, și în Ucraina, a fost o distrugere deliberată a forțelor armate, o distrugere deliberată a sistemului de securitate pentru a putea influența atât politic pe interior lucrurile, cât și vedem cazul Ucrainei, când au intrat cu război asupra statului vecin. Ucraina era foarte prost pregătită, din cauză că la conducerea acestor state, la conducerea acestor instituții au fost permanent trimiși de către „prietenii” acestei regiuni.

Eu nu știu dacă noi putem acum să găsim vreo declarație sau vreo promisiune a Federației Ruse care a fost îndeplinită, și nu mă refer doar la Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Dle Sturza, dar noi ne amintim și declarațiile pe care le făcea ministrul apărării din Federația Rusă, dl Șoigu a promis că totuși Rusia va duce la bun sfârșit procesul de distrugere a munițiilor stocate, care nu pot fi evacuate, că Rusia va continua să onoreze angajamentele pe care și le-a asumat încă la summitul OSCE de la Istanbul. A trecut atâta timp și declarații se făceau, dar în realitate acțiunile arată altceva, că aproape nimic nu s-a întreprins.

Eugen Sturza: Eu nu știu dacă noi putem acum să găsim vreo declarație sau vreo promisiune a Federației Ruse care a fost îndeplinită, și nu mă refer doar la Republica Moldova. Ceea ce ține de munițiile din Republica Moldova rămase pe teritoriul Republicii Moldova…

Vocea Basarabiei: 22 de mii de tone de muniții ar mai fi stocate la Cobasna.

Eugen Sturza: Exact. Din păcate, o bună parte din ele nu mai pot fi evacuate, ele trebuie distruse pe teritoriul Republicii Moldova. Pentru acest lucru, noi ca stat trebuie să atragem expertiză și asistență internațională pentru a le distruge aici, pe teritoriu, ele nu sunt transportabile, există pericolul foarte mare ca ele să detoneze în caz de evacuare. Acest lucru se poate întâmpla doar în două cazuri: când Federația Rusă își retrage trupele de pe teritoriul Republicii Moldova, și eu sunt sigur că într-un viitor foarte apropiat noi vom urmări acest proces, fiindcă nu mai au cum să fie amplasate aici.

Vocea Basarabiei: De unde aveți această certitudine că într-un viitor nu atât de îndepărtat Federația Rusă va purcede la retragerea munițiilor?

Eugen Sturza: Dacă Republica Moldova își face bine temele pentru acasă aici, menținerea și susținerea trupelor pe teritoriul Republicii Moldova nu mai este posibilă, pe partea estică avem Ucraina, care nu va mai permite accesul, pe partea vestică este Republica Moldova, care nu va mai permite accesul de personal, tehnică, finanțare ș.a.m.d. Deci, nu mai pot fi susținute aceste trupe fiind izolate de un coridor către Federația Rusă, și atunci ajungem la procesul când aceste muniții vor fi nimicite de către noi, ne va costa foarte scump, dar aceste costuri, de fapt, ele și sunt costuri pentru securitate, pentru regiunea Republicii Moldova. Desigur, cu partenerii internaționali, care sunt gata să ajute și acum, și astăzi în distrugerea acestor muniții, dar deocamdată nu avem acolo acces.

Vocea Basarabiei: Dar se crede că prea puțini demnitari cunosc adevărata informație referitoare la ceea ce este stocat acolo este și că aproape nimănui nu i se permitea. De ce pe teritoriul Republicii Moldova demnitarii sau cei care cârmuiesc țara să nu aibă acces la ceea ce este în stânga Nistrului?

Eugen Sturza: Este și aceasta o problemă. Pe parcursul anilor, regiunea transnistreană a fost folosită nu doar de către Federația Rusă, din păcate, a fost folosită și de unii politicieni de la Chișinău, care au folosit acest teritoriu pentru a face jocurile politice de pe arena din Chișinău. Eu sper tare mult că lucrurile încep să se schimbe, oamenii deja trebuie să înțeleagă unde pot duce aceste jocuri. Iarăși, dacă nu vom învăța lecția Ucrainei, atunci vom avea noi înșine de suferit. Respectiv, eu cred că oamenii încep să înțeleagă, și vorbind despre oameni, vorbesc despre conducere, despre guvernare, încep să înțeleagă cât de mari sunt pericolele și amenințările la adresa securității Republicii Moldova. 

Dacă noi o să fim siguri că în fiecare an Republica Moldova alocă pentru securitate atâta procent din PIB, asta permite statului, permite structurilor să-și planifice achiziția de mijloace necesare, achiziția de tehnică necesară, fiindcă achiziția de armament sau tehnică militară, de fapt, este un proces îndelungat.

Vocea Basarabiei: Și tot în aceste condiții se vorbește cât de mult e nevoie ca armata să fie modernizată, iar atunci când se vorbește despre nevoia modernizării opoziția reacționează bolnăvicios, că asta ar însemna că cei care conduc Republica Moldova vor s-o apropie mai mult de Alianța Nord-Atlantică sau că, în general, nu ar trebui să se facă investiții atât de mari în Armata Națională. Din bugetul actual știți că au fost direcționați mai mulți bani către Ministerul Apărării, dar până acum totuși din Produsul Intern Brut se direcționa o sumă modestă pentru Armata Națională. De ce credeți că pe unii îi îngrijorează faptul că armata trebuie să fie modernizată și, în opinia dvs., cât de mult ar avea nevoie de investiții ca să se modernizeze?

Eugen Sturza: Eu nu cred că pe unii îi deranjează această modernizare a Armatei Naționale, sunt niște teze care sunt transmise iarăși din afara țării, de la Moscova, ceea ce trebuie ei să spună. Eu nu cred că există un om cu conștiință normală care ar putea spune că statul său nu are nevoie de securitate, iar securitatea poate fi asigurată doar prin investiții. Securitatea costă. Nu veți găsi niciun stat dezvoltat în lume care nu are o armată dezvoltată, ori este asigurată de către o umbrelă colectivă, gen NATO sau alte parteneriate, ori își investește singură bani în dezvoltarea Armatei Naționale. Acest lucru costă, și costă foarte mult, dar este un lucru necesar. Cum spuneam anterior, nu vor veni niciodată investiții mari în Republica Moldova din câteva considerente: unul este justiția, fiindcă investitorul are nevoie să știe că banii investiți în această țară în caz de o dispută va merge în instanța de judecată și cazul va fi soluționat. Doi – asigurare și securitate, căci nu va veni mâine, nu știu, Federația Rusă peste ei și aceste investiții să fie pierdute. Respectiv, asigurarea Armatei Naționale și dezvoltarea securității, în primul rând, ține de securitatea și, în al doilea rând, ține de dezvoltarea economică. Nu poate să existe această dezvoltarea economică, care trage ulterior după sine celelalte domenii – infrastructură, social, medicină, învățământ. Totul vine de la banii care vin în Republica Moldova ca investiții, nu bani împrumutați sau bani granturi, dar bani care să producă economia națională. În ceea ce ține de investiții în Armata Națională, noi am tot discutat pe parcursul anilor că Republica Moldova trebuie să investească mai mult, și nu doar noi am discutat, partenerii internaționali ne cereau: „Vreți? Noi vă ajutăm”. Am avut foarte multe proiecte lansate, acum sunt și mai multe proiecte care vin din partea Uniunii Europene, a Statelor Unite ale Americii, dar trebuie să contribuim și noi, să asigurăm și noi această finanțare. Ceea ce văd astăzi este că, într-adevăr, a fost majorat bugetul, doar că eu vreau această majorare s-o văd nu doar pe un an de zile, vreau să fie o strategie foarte clară de creștere a bugetului Ministerului Apărării, stipulată foarte clar în Strategia națională de securitate și în Strategia națională de apărare prin creșterea contribuției procentului la PIB, nu prin alocări sporadice de câteva sute de milioane de lei. Dacă noi o să fim siguri că în fiecare an Republica Moldova alocă pentru securitate atâta procent din PIB, asta permite statului, permite structurilor să-și planifice achiziția de mijloace necesare, achiziția de tehnică necesară, fiindcă achiziția de armament sau tehnică militară, de fapt, este un proces îndelungat.

Vocea Basarabiei: Dar și dotarea contează…

Eugen Sturza: Și dotarea, desigur. Nu poți procura toate echipamentele speciale timp de un an de zile, deci sunt proiecte multianuale, astfel că trebuie modificată iarăși legislația privind achizițiile publice. Respectiv, Republica Moldova are nevoie să investească în oamenii din Armata Națională. Din păcate, noi tot vorbim despre pachetul social pentru militari, despre salarii pentru militari, dar este un lucru esențial, nu poți să ții un om într-o structură militară care activează 24 de ore și când e nevoie și 48 de ore, fără să plece acasă la copii, și să nu-i asiguri un venit stabil. Și asta la fel costă bani. Respectiv, ori noi ne asumăm ca și stat că noi ne asumăm această securitate de unii singuri, ceea ce, din punctul meu de vedere, este o utopie…

Vocea Basarabiei: De ce ar fi o utopie, pentru că Moldova e un stat prea mic?

Eugen Sturza: Moldova este un stat prea mic, cu o economie prea mică și de una singură este destul de complicat să își asigure această securitate. Mie îmi place prin comparație să fac toate analizele și îmi vine greu să găsesc un exemplu de o țară atât de mică, atât de slab dezvoltată, care să-și asigure de sine stătător securitatea, este complicat.

Federația Rusă are interes în această zonă, până la Prut și, respectiv, eu nu cred că Federația Rusă se va uita că Republica Moldova este mică sau mare.

Vocea Basarabiei: Dar, pe de altă parte, se zice, un stat mic de cine ar avea nevoie să se apere?

Eugen Sturza: Eu nu cred că pericolele aleg statul mic sau statul mare, pericolele și amenințările aleg zonele – zona de influență, zona geopolitică în care cineva are interes. Federația Rusă are interes în această zonă, până la Prut și, respectiv, eu nu cred că Federația Rusă se va uita că Republica Moldova este mică sau mare. Este teritoriul care îndepărtează și mai mult granițele NATO de la frontierele lor, cu toate că eu nu înțeleg de ce ar putea fi ei atât de îngrijorați, vedem cazul țărilor care deja sunt membre NATO, vedem cazul Finlandei, Suediei care vor să adere și care este diferența.

Vocea Basarabiei: Încă nu sunt, vor să aibă acest statut de țară-membră NATO.

Eugen Sturza: Dar iarăși să revenim, în Finlanda, în Suedia influența politică și financiară pe care o au asupra politicienilor acolo este foarte mică. La noi, din păcate, oamenii pentru doi lei aleargă și strigă în gura mare că nu ne trebuie. Uitați-vă ce face opoziția, mi-e greu să și spun că este opoziție, uitați-vă ce scandal s-a pornit în ultimele zile pe aceste procese, doar s-a anunțat că ceva pericol de securitate și au sărit toți ca arși. Dar de ce să nu ascultăm și serviciile, structurile care sunt responsabile de acest domeniu în Republica Moldova? Da, eu înțeleg că se solicită argumente, dar nu veți găsi în lume structuri speciale care să aibă informații despre unele amenințări care sunt la adresa securității statului și să vină să ni le prezinte pe masă, ei au acțiuni speciale de investigație, au acțiuni ascunse…

Vocea Basarabiei: Dar acum mult se vorbește despre o eventuală, posibilă destabilizare a situației din Republica Moldova și întrebarea e – cine e interesat, forțe externe, forțe interne? Și cum s-ar pune în practică un scenariu de acesta de destabilizare, și cum ar trebui să reacționeze instituțiile statului?

Eugen Sturza: Eu cred că instituțiile statului trebuie lăsate să-și facă treaba, implicarea politicului în instituțiile de securitate este o problemă mare. Instituțiile de securitate au nevoie de liniște ca să activeze, să găsească, să investigheze. După mine, pericolul este destul de mare, fiindcă noi vedem că Federația Rusă s-a împotmolit mult și tare în Ucraina, nu mai are progrese și, respectiv, ei au nevoie de o destabilizare deja într-o regiune care este mai stabilă, Ucraina să nu mai fie protejată și din Vest. Din punctul meu de vedere, pericolul că vor încerca să destabilizeze anume pe interior, fiindcă din exterior este complicat, nu au coridor terestru cu Republica Moldova, dacă l-ar fi avut, vă garantez că era jucată această carte. Vor încerca de pe interior cu ajutorul acestor persoane care sunt, din păcate, cetățeni ai Republicii Moldova, dar se gândesc mai mult la alte interese decât la statul Republica Moldova.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.