VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Caz rușinos la Soroca. Nemerenco: O să public numele medicilor care cer bani de la pacienți

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, se arată indignată de faptul că unii medici din Republica Moldova uită de responsabilitățile pe care le au și iau mită de la pacienți.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Ala Nemerenco, anunță că a început lupta împotriva corupților și a transmis un mesaj în acest sens angajaților medicali.

Dragi colegi, cunoaștem toți cât e de grea profesia de medic, câtă responsabilitate cere, câte nopți nedormite, ardere profesională, emoții, permanentă învățare. Nici într-o profesie nu se duc atâția ani pe studii, ros de cărți și examene. Total de acord că salariul existent chiar și cu toate majorările lui din ultimii ani nici pe departe nu acoperă investițiile noastre de o viață în profesie – timp, studii, instruire continuă, muncă permanentă, adesea după program, neliniște, stres.

În acelaș timp, profesia ne face niște zei pentru oameni. Ei vin la noi cu ultima speranță. Și cu ultimul bănuț legat în basma, pe care îl strâng și leagă cu mânile lor obosite, noduroase de munca la câmp. Majoritatea celor care stau în fața Dvs la consultație, sau ajung în operație, investigații nu au nici pe departe salariul Dvs, nemaivorbind de venituri. Majoritatea din ei seamănă cu părinții, buneii dumneavoastră. Dar nu vedeți această asemănare. Banii întunecă privirea.

Plățile pe care le luați, acceptați, solicitați, condiționați sunt niște pietre grele legate de gâtul tuturora. Dar în primul rând al dumneavoastră. Și tot ce e legat piatră de gât, la fund trage, mai devreme sau mai târziu… , nici nu știți când și care va fi prețul pe care va trebui să-l plătiți. S-ar putea să fie mult prea mare și nedrept, dar astăzi nimeni nu se gîndește la asta”, a scris Nemerenco.

Ministra anunță și cazul rușinos al unui medic din Soroca care a luat mită de la mămica unui copil cu dizabilitate gravă.

Iată chiar acu mi-a scris mămica unui copil cu dizablitate foarte gravă, țintuit la pat și cărucior, pe care nu l-a abandonat și îl îngrijește 18 ani cu multă dragoste și dăruire. Vă închipuiți o mamă care supraviețuiește din pensia modestă a fiicei și o bucățică doar de salariu de asistent personal, încropind venituri undeva vreo 2 mii pe lună. Și iată, când a ajuns să meargă la specialist în raion (Soroca) pentru o consultație, plătind din puținul care îl are 600 lei pentru taxi tur-retur, medicul i-a luat și 90 lei pentru consultație. Neoficial. În birou. Cunosc numele acestui medic. O să-l găsesc mâine. Să-i ducă banii acasă. Fiindcă mama și fiica nu au de pâine, i-am transferat eu acum seara pe card ceva căci mi se rupe inima. Da vouă dragilor, nu?! Inimile voastre sunt la locul lor?”, a întrebat ministra.

Totodată, Ala Nemerenco, avertizează angajații medicali care cer și primesc mită că le va face public numele dacă vor continua acest comportament față de pacienți.

Mă întreabă mulți cum voi lupta cu plățile care circulă în sistem de jos în sus, de la stânga la dreapta, de la dreapta la stânga. În sat și la oraș, în spital și policlinică, la RMN, operație, oriunde, la public și în ultimul timp și la unii privați. Și recunosc – îmi este mai ușor să identific zeci de milioane de euro, și parteneri gata să vină în ajutor ca să putem moderniza spitalele și instituțiile noastre, decât să obțin succes pe acest front. Dar știu cu ce o să încep – o să public numele celora care cer bani. Să-i cunoască întreaga țară. Da, o să-mi stric multe oale în cap. Dar trebuie să începem odată. Fiindcă viața e una și e de la Dumnezeu. Și nu are nimeni în lumea asta drept pe ea. Nimeni. Iar viața e unica care nu are preț”, a mai scris Nemerenco.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.