VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Cauza penală pe numele șefului INP, clasată. Andrei Iavorschi cere achitarea salariilor pe perioada îngrădirii profesionale

Procuratura Anticorupție a clasat cauza penală pe numele directorului Inspectoratului Național de Probațiune, Andrei Iavorschi, suspendat din funcție în 2022. Astfel, Andrei Iavorschi, a fost scos de sub urmărire penală.

Într-un comunicat remis presei, PA subliniază că în urma investigațiilor efectuate, nu au fost stabilite încălcări de ordin penal cer ar putea fi imputate directorului Inspectoratului Național de Probațiune și nici prejudiciu cauzat instituție, fapt ce a determinat organul de urmărire penală al CNA să propună scoaterea de sub urmărire penală a directorului INP și clasarea cauzei penale.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Andrei Iavorschi menționează că cauza penală pe numele său a avut scopul de a denigra instituția pe care o conducea.

La 30 ianuarie PA a clasat cauza penală care a stat la baza suspendării mele din funcție și a fost utilizată inclusiv pentru denigrarea instituției. Regretabil că, PA cu mare fast anunță deschiderea cauzelor ilegal și foarte silențios le clasează. La 31.01.2024 ministra justiției a fost informată despre clasarea cauzei și încetarea suspendării, precum și solicitarea de repunere în drepturi cu achitarea salariilor pe perioada îngrădirii profesionale. Oare ce abuzuri va comite în continuare promotorul justiției reformate, rămâne de văzut”, a comentat acesta.

Menționăm că urmărirea penală în privința lui Iavorschi a fost începută la data de 13 mai 2022 pentru abuz de serviciu.

Temei pentru pornirea urmăririi penale, a constituit denunțul Inspecției Financiare, pe faptul că în perioada ianuarie 2019 – ianuarie 2022, persoane publice din cadrul Inspectoratului Național de Probațiune, au admis cheltuieli neîntemeiate în sumă de 458.800 lei și cheltuieli nerecuperate la retribuirea muncii în sumă de 434.900 lei. Încălcările invocate în denunț au fost constatate de către Inspecția Financiară în raportul privind rezultatele inspectării financiare și în prescripția nr. 25-04-10/558 din 13.04.2022 și constau în încheierea contractelor de valoare mică privind prestarea diferitor servicii în sumă de 458.800 lei și achitarea cheltuielilor suportate pentru plata salariului, în valoare totală de 434.900 lei, ca urmare a-l executării unor hotărâri judecătorești nedefinitive.

În cadrul urmăririi penale, ca urmare al administrării probatoriului, s-a constatat că hotărârile judecătorești în baza cărora au fost retribuite cheltuielile salariale în sumă de 434.900 lei, erau executorie din momentul pronunțării, iar ca rezultat al contestării cu apel și recurs de către Inspectoratul Național de Probațiune, acestea au devenit irevocabile, fapt ce a determinat de a conchide lipsa abuzului de serviciu din partea directorului Inspectoratului Național de Probațiune, pe acest episod”, explică Procuratura Anticorupție.

În vederea constatării și evaluării prejudiciului cauzat ca urmare al încheierii contractelor de mică valoare, organul de urmărire penală a interpelat Ministerul de Justiție, iar în rezultat, potrivit răspunsului, ministerul a făcut referire la constatările Inspecției Financiare și a recomandat efectuarea unei expertize contabile de către un expert independent pentru cuantificarea prejudiciului exact cauzat Inspectoratului Național de Probațiune.

Inspectoratul Național de Probațiune a informat organul de urmărire penală al CNA, că bunurile achiziționate și serviciile prestate de către agenții economici, au fost utilizate în activitățile curente ale instituției și nu în uz sau beneficiul directorului INP, respectiv lipsind prejudiciul cauzat instituției. Prin hotărârea judecătorească din 05.06.2023, prescripția nr. 25-04-10/558 din 13.04.2022, a fost anulată. Fiind dispusă efectuarea expertizei contabile, nu au fost stabilite careva încălcări și nici prejudiciul cauzat Inspectoratului Național de Probațiune.

Ca rezultat al investigațiilor complete și obiective efectuate, nu au fost stabilite încălcări de ordin penal cer ar putea fi imputate directorului Inspectoratului Național de Probațiune și nici prejudiciu cauzat instituție, fapt ce a determinat organul de urmărire penală al CNA să propună scoaterea de sub urmărire penală a directorului INP și clasarea cauzei penale. La 30 ianuarie 2024, Procuratura Anticorupție a acceptat propunerea organului de urmărire penală al CNA și a fost emisă ordonanța de scoatere de sub urmărire penală a directorului Inspectoratului INP, cu clasarea cauzei penale”, mai subliniază PA.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.