VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Câți bani au fost recuperați până acum din „furtul miliardului”? Economist: Tendința este una negativă

Tendința de recuperare a banilor de la cele 3 bănci implicate în „furtul miliardului” este una negativă. O spune expertul economic Veaceaslav Ioniță.

Expertul scrie pe blogul său că anul trecut sau recuperat 75,9 milioane lei, iar în acest an 42,6 milioane.

Cele mai mari recuperări au fost în anii 2018-2019, când au fost preluate acțiunile de la două bănci și banii încasați au intrat în bugetul de stat. În rest recuperarea anuală a banilor a scăzut până la 110-120 milioane lei anual, Din grafic observați că sumele care merg spre Ministerul Finanțelor sunt mai mici decât cele încasate. Diferența presupun că sunt costurile suportate în proces de recuperare. Astfel anul trecut sau recuperat în mediu câte 6,3 milioane lei lunar, iar în acest an avem o recuperare de 7,1 milioane lei lunar. Tendința este una clar negativă”, scrie Ioniță.

Totodată, expertul menționează că majoritatea banilor recuperați în acest an provin din vânzarea activelor și doar 5 milioane lei sau 12% din total au fost recuperați prin decizia de judecată în diverse cauze penale sau de insolvabilitate.

De fapt am avut în anii 2018-2019 două decizii de preluare a activelor în sumă de circa 900 milioane lei, cea ce reprezintă peste 90% din toți banii recuperați prin decizie de judecată. Restul anilor suma recuperată prin decizie de judecată vedeți și singuri oscilează între 10-30 milioane lei. Dar și acești bani recuperați nu neapărat provin din banii furați. De cele mai dese ori vorbim despre procese de insolvabilitate sau alte acțiuni în instanță, care slab corelează cu procesul de urmărire și recuperare a miliardului furat. Între timp noi am acumulat dosare unde urmărim peste 65 miliarde lei, dar recuperăm cam zero”, a conchis expertul.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.