VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Casa Albă: Rusia caută să orchestreze în Moldova o insurecție împotriva guvernului

Deși Statele Unite nu observă vreo amenințare imediată la adresa Republicii Moldova, administrația americană crede că Rusia caută să slăbească această mică țară, să orchestreze acolo o insurecție și să instaleze un guvern mai favorabil Moscovei. Declarația aparține purtătorului de cuvânt pentru securitate națională al Casei Albe, John Kirby.

„Noi credem că Rusia caută să slăbească guvernul (Republicii) Moldova, cu siguranță cu obiectivul final de a vedea o administrație mai favorabilă” la conducerea acestei țări”, a declarat John Kirby, potrivit Reuters şi AFP.

Kirby a mai spus că Statele Unite au indicii conform cărora actori aflați în legătură cu guvernul rus ar putea instrui manifestanții antiguvernamentali din Republica Moldova.

„Actori ruși, aflați cu siguranță în legătură cu serviciile de informații ruse, încearcă să orchestreze manifestații în (Republica) Moldova și să se folosească de acestea pentru a instiga la o insurecție împotriva guvernului" de la Chișinău”, a menționat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, potrivit IPN.

„Dar avem încredere în instituțiile democratice și economice moldovene și în capacitatea lor de a răspunde acestor amenințări și, în mod evident, vom continua să le furnizăm un sprijin important”, a adăugat oficialul. Astfel, a precizat Kirby, Statele Unite și-au consolidat comunicarea de informații cu liderii Republicii Moldova asupra activităților ruse în această țară pentru „ca ei să poată ancheta mai mult” și „să contracareze planurile ruse”.

Administrația președintelui Biden crede în plus că Rusia încearcă să răspândească dezinformări despre stabilitatea de ansamblu a Republicii Moldova, cum ar fi de exemplu declarațiile Moscovei conform cărora Ucraina s-ar pregăti să invadeze regiunea transnistreană.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.