VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Volumul „Ostatec în propria țară. Cartea vieții mele”, a profesorului Ion Iovcev, prezentată la Bruxelles

Ediţia în limba engleză a volumului „Ostatec în propria ţară. Cartea vieţii mele”, scris de profesorul Ion Iovcev, care a fost vreme de peste 30 de ani director al Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, singurul liceu cu predare în limba română, a fost prezentat în cadrul unui eveniment organizat la Bruxelles.

Potrivit autorului, cartea nu este un roman, ci „o experienţă de viaţă, un adevăr, aşa cum este el întipărit în memorie”.

„În această carte este descrisă viaţa pe care am trăit-o în această zonă din stânga Nistrului pe parcursul a trei decenii, începând cu anul 1989, când foarte multă lume se aştepta la o schimbare. Iar în 1991, odată cu apariţia Republicii Moldova ca stat pe hartă, s-a deschis şi această şcoală cu predare în limba română la Tiraspol, iar ulterior au apărut şi alte instituţii cu predare în limba română, pentru că s-a trezit şi interesul oamenilor de a studia în limba maternă, de a cunoaşte grafia latină. În 1992 a început separatismul în stânga Nistrului şi toate problemele pe care le-a avut în cei 30 de ani Republica Moldova s-au reflectat asupra noastră. Cartea este o mărturisire, o experienţă de viaţă, nu e un roman, ci un adevăr, aşa cum este el întipărit în memoria mea”, a relatat el pentru AGERPRES.

În cei 30 de ani, cele mai grele momente trăite au coincis cu ceea ce se întâmpla în Republica Moldova, adaugă profesorul Ion Iovcev.

„Aşa a fost momentul 1992, când am preluat conducerea şcolii, anul 1994, când şcoala a fost ocupată şi devastată, lăsând sute de copiii în drum, momentul 2004, când iarăşi au devastat şi au distrus toată şcoala. Şi în tot acest timp, am reuşit să ne ţinem elevii aproape. Mesajul pe care am dorit să îl transmit în tot acest timp este că dacă ai intrat în luptă, nu ai dreptul să dai înapoi. Nu e adevărat că nu a existat frică. Fiecare are frica lui, dar nu ai dreptul să dai înapoi, asta e crucea ta. Nu ştiu dacă am făcut bine sau rău, dar am făcut aşa cum mi-a dictat inima. Am făcut-o din suflet, pentru că aşa am fost educat”, a mărturisit Ion Iovcev.

Profesorul a apreciat că instituţiile de învăţâmânt în limba română din stânga Nistrului au reprezentat în ultimii 30 de ani un factor decisiv de schimbare a mentalităţii pentru mii de tineri.

„Cred că în toţi aceşti ani, cele opt instituţii cu predare în limba română din stânga Nistrului au putut să schimbe mentalitatea a mii de copii, pe care i-am rupt din ghiarele ideologiei comuniste şi le-am oferit posibilitatea să vadă că există şi o altă lume, o lume mai frumoasă. S-a schimbat în principal atitudinea faţă de ceea ce este România, care, din cauza propagandei, apărea ca o ţară săracă şi coruptă. Elevii care au venit în această şcoală erau cei care doreau să înveţe în limba română, dar şi să aibă o altă orientare. Majoritatea copiilor erau din familii de intelectuali, care ne-au ales pentru că, în ciuda condiţiilor materiale precare, aveam un material uman frumos. Şi am putut supravieţui de-a lungul anilor pentru că am avut un colectiv de părinţi care au fost trup şi suflet alături de noi în cele mai dificile momente”, a subliniat profesorul Iovcev.

După ce a fost destituit din funcţia de director al Liceului ‘Lucian Blaga’ din Tiraspol, în 2021, Ion Iovcev a devenit consilierul pe problemele drepturilor omului în Republica Moldova al europarlamentarului Eugen Tomac, cel care a mijlocit prezentarea cărţii la Bruxelles, eveniment care a coincis cu împlinirea a 31 de ani de la debutul conflictului transnistrean.

„Marcăm 31 de ani de la începerea conflictului de pe Nistru. Pentru a cunoaşte cât mai bine realităţile din regiunea separatistă transnistreană, îl avem printre noi pe profesorul Ion Iovcev, fost director al Liceului ‘Lucian Blaga’ din Tiraspol, o oază de românism în această zonă. Admir curajul şi determinarea domnului director de a sluji o cauză în care crede, anume de a păstra limba română în Transnistria printre tancuri şi provocări continue împotriva unor oameni care nu îşi doresc decât să trăiască în pace şi să se poată bucura de valori care ne reprezintă pe noi, ca naţiune”, a declarat eurodeputatul Eugen Tomac.

Potrivit sursei citate, la eveniment au mai participat europarlamentarii Corina Creţu, Vlad Botoş şi Marian Jean Marinescu, precum şi mai mulţi invitaţi din România şi Republica Moldova. 

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.