Capacitățile de reacție a instituțiilor statului în domeniul protecției antiteroriste a infrastructurii critice vor fi fortificate. Guvernul a aprobat, miercuri, 26 octombrie, Programul național de consolidare și realizare a măsurilor de protecție antiteroristă a obiectivelor infrastructurii critice pentru anii 2022-2026 și Planul de acțiuni privind implementarea acestuia. Noile măsuri se impun drept urmare a evoluțiilor pe plan regional și a creșterii pericolelor în adresa securității naționale.
Documentul include informații privind impactul programului, părțile implicate în implementarea acestuia, situația actuală și obiectivele setate în vederea protecției antiteroriste a infrastructurii critice. Chiar dacă Republica Moldova nu se confruntă, actualmente, cu riscuri teroriste majore și nu este o țintă directă pentru entitățile teroriste, se impune necesitatea consolidării potențialului național în lupta împotriva manifestărilor teroriste, în mod special, în context de insecuritate regională.
Astfel, printre acțiunile care urmează a fi realizate se numără: optimizarea cadrului juridic național, eficientizarea și modernizarea sistemelor de protecție și pază a obiectivelor infrastructurii critice, organizarea de instruiri practice și exerciții de simulare. De asemenea, se propune dezvoltarea continuă a cooperării naționale și internaționale în domeniul protecției antiteroriste a infrastructurii critice, prin schimb de experiență și bune practici realizate.
Implementarea Programului va fi asigurată de Centrul Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova și de către operatori – ministere, alte autorități sau instituții publice și persoane juridice, care au în gestiunea lor obiective incluse în Nomenclatorul național al infrastructurii critice. Programul va fi realizat din contul și în limitele bugetelor aprobate ale operatorilor, nefiind necesară alocarea suplimentară de mijloace financiare.
Obiective ale infrastructurii critice sunt obiectivele de importanţă vitală, precum cele din domeniul apărării, administraţiei publice, tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, infrastructurii, energeticii, dar și cele din sfera socială. Perturbarea sau distrugerea acestora poate genera pericol pentru oameni și mediu, provocând un impact negativ pentru siguranța, securitatea, bunăstarea socială și economică a statului.