VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Cantitatea poluanților în aer au depășit limita admisibilă de 2,7 ori din cauza focurilor de artificii

Din cauza focurilor de artificii, pe 1 ianuarie cantitatea de poluanți în aer în municipiul Chișinău au depășit norma admisibilă de 2,7 ori, au anunțat reprezentanții Agenției de Mediu, citați de Radio Moldova. Potrivit specialiștilor, aerul poluat poate provoca efecte adverse asupra sănătății omului, cum ar fi boli cardiace, afecțiuni respiratorii sau pulmonare.

Pentru efectele sale colorate și vizual plăcute, în focurile de artificii se adaugă substanțe periculoase, precum metalele ușoare neferoase magneziu, bariu, potasiu și cele grele stronțiu, plumb și crom. În urma exploziilor acestora, fumul produs generează în atmosferă oxizi care contribuie direct la poluarea mediului ambiant.

Petardele și focurile de artificii elimină o încărcătură masivă de elemente chimice formând nori toxici, care rămân în atmosferă timp de mai multe zile. La miezul nopții pe 1 ianuarie 2024, poluanții din aer în municipiul Chișinău au depășit norma admisibilă de 2,7 ori, iar în prezent aceasta nu este depășită, a declarat pentru Radio Moldova, șefa laboratorului pentru calitatea aerului, Natalia Platon.

„Cei mai mulți poluanți au fost depistați de specialiști la miezul nopții la 1 ianuarie. În prezent poluanții nu depășeșesc norma admisibilă. Aerul a fost poluat cu monoxid de carbon, dioxid de sulf. Aerul poluat poate provoca efecte adverse asupra sănătății omului, cum ar fi boli cardiace, afecțiuni respiratorii sau pulmonare”, a spus Natalia Platon.

Precizăm că la 1 ianuarie 2023 norma admisibilă la miezul nopții a fost depășită de 3,7 ori comparativ cu 2,7 ori la 1 ianuarie 2024.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.