VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Campanie anticorupție în școlile din țară: „Acest fenomen discreditează profesia pedagogică și nu poate fi tolerat” 

Pe parcursul anului curent în toate raioanele țării se va desfășura campanii de informare pentru promovarea integrității în educație. Scopul activității este creșterea nivelului de informare al cadrelor didactice, elevilor și părinților privind politicile anticorupție, dar și reducerea fenomenului corupției în sistemul educațional.

Campania este organizată de Ministerul Educației și Cercetării și Centrul Național Anticorupție (CNA). Astfel, ofițerii anticorupție, alături de tinerii voluntari anticorupție, se vor deplasa în diferite localități unde vor avea instruiri separate cu pedagogii, cu părinți și elevi, dar și activități pentru publicul larg. 

Anatolie Topală, ministrul Educației și Cercetării, a declarat în cadrul evenimentului de lansare:

„Înțelegem și împărtășim așteptările întemeiate din partea societății ale unor schimbări imediate pentru eliminarea plăților informale și a fenomenului de corupție din mediul educațional. Acest fenomen negativ discreditează profesia pedagogică și nu poate fi tolerat sub nicio formă”. 

La rândul său, Iulian Rusu, directorul CNA, a menționat:

„Avem o echipă de voluntari, formată din elevi și studenți, care ne ajută să transmitem mesajele anticorupție în cât mai multe localități. Acest lucru îl vom face și în această campanie pentru a preveni cazurile de pretindere a unor foloase necuvenite, dar și a unor cazuri, pe care le-am investigat recent, de gestionare frauduloasă a resurselor financiare publice. Vrem ca acele resurse financiare, pe care le avem alocate pentru reparația școlilor sau grădinițelor, să fie utilizate conform destinației”.  

Potrivit ministerului Educației, pentru a preveni și combate corupția în sistemul educațional, ministerul a aprobat un Plan sectorial anticorupție. Documentul conține activități pentru toate nivelurile de învățământ și răspunde principalelor provocări sistemice și anume: plățile informale; gestionarea resurselor financiare; frauda academică; dar și aplicarea Codului de etică asupra cadrului didactic și pregătirea profesorilor pentru promovarea educației de integritate.

La nivelul învățământului general, integritatea și anticorupția sunt incluse în curricula a două discipline obligatorii - „Dezvoltare personală” și „Educație pentru societate”.

„În premieră pentru sistemul educațional din Republica Moldova, în anul curent de studii, în urma implementării graduale a disciplinei „Educația pentru societate”, în clasa a IX-a sunt studiate conținuturi curriculare precum: „Corupție versus integritate”, „Corupția versus principiile democratice”, „Învățarea bazată pe proiect”.

Pe viitor, Ministerul Educației și Cercetării își propune să dezvolte noi resurse pentru cadrele didactice care să faciliteze formarea la elevi a competențelor de a analiza critic problemele de integritate din societate.

Ministerul Educației menționează că începând cu a doua jumătate a anului 2022, Codul contravențional reglementează atât luarea, cât și oferirea de recompensă nelegitimă, stabilind o sancțiune contravențională care poate fi aplicată și în privința părinților implicați în colectarea de mijloace bănești. 

Persoanele care cunosc posibile cazuri de corupție în educație le pot semnala la linia națională anticorupție 0800 55555, administrată de către CNA. 

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.