VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

CALFELE URÂT MIROSITOARE / MINUTUL lui Vasile Botnaru / video

CALFELE URÂT MIROSITOARE Nu mai rămân în politică, nu mă implorați! Cu acest mesaj patetic de adio, filmat în munți, apăruse pe rețele sociale individul ce răspunde la numele Valiko. Dacă îl strigă cineva. Dar nu prea e strigat și nici implorat, după încercările ratate de a se ridica în vârful degetelor ca să-i crească tariful. La parlamentarele anticipate din vara anului 2021 însuși jonglerul financiar Veaceslav Platon i-a fost persoană de încredere. Platonul profita de fapt de posibilitatea legală de a merge la dezbaterile găzduite de posturile de televiziune ca să umple timpii de antenă cu propriile elucubrații. Unii telespectatori se întrebau atunci, exact ca în bancul cu Brejnev, care obișnuia să ia locul șoferului, când era cărat cu autoturismul de mare mahăr ce i se cuvenea, deci se întreba lumea: oare ce căpălău să aibă candidatul independent, dacă îl reprezintă ditamai Ostap Bender de Chișinău?

În realitate era un tandem de tocat frunze la câni, de spus baliverne. Numai cât face promisiunea lui Valiko de a pune pe picioare un partid viguros, ce urma să fie construit după calapodul Navalnîi ca să întoarcă pe dos toate fărădelegile și nedreptățile. Uuuups! După ce proiectul megaloman s-a dezumflat ca bășica de porc, Valiko a urcat în munți și a lansat mesajul de adio. Cei mai slabi de înger crezuseră că avortatul politician se va arunca în gol. Dar nu a fost să fie. Valiko și-a reluat în scurt timp meseria … de fute-vânt. Anume el se declarase în acte drept organizator al concertului (aprilie 2022), la care urma să cânte Filip Kirkorov, împiedicat, în cele din urmă, de poliția de frontieră să intre în țară. Același V.Valiko se lăudase apoi, pe rețele sociale, că este implicat în isprava celor doi moldoveni, care au desenat cu spray, steaua lui David pe câteva clădiri din Paris, după atacul terorist Hamas din 7 octombrie 2023. Mai nou Valiko postează monologuri video, filmate printre copaci, departe de ochii lumii, despre odiosul regim de la Chișinău, pe care îl condamnă cu ferocitate verbală, comparabilă cu mânia proletară a pobedinoșilor adunați la Moscova.

De ce mi-a atras atenția acest individ, care apare cu impertinență pe FaceBook, ca pata de rugină, ca mucegaiul, ca pecinginea netratate la vreme. La fel ca alte câteva ascaride de vocație, el sonorizează pedant narativele inventate la Kremlin, ca să hărțuiască autoritățile de la Chișinău și să debusoleze populația Moldovei. Dacă sunteți curioși să cunoașteți nomenclatorul de minciuni, cu care Kremlinul își înarmează fabricile de troli, e suficient să urmăriți discursul uneia dintre vedetele sponsorizate generos. Luând cu împrumut de la un fost premier formula „al vostru Veaceslav”, Valiko scoate pe gură cele mai recente minciuni, zămislite în uterul colectiv al Moscovei, acolo unde viermuiește Mașa, Margarita, Vladimirii și toți ceilalți bursieri (ca să nu zic limbrici) ai lui Putin. Sarcina lor nu e neapărat să devină credibili, ci să împuțească locul, să dea senzația de omniprezență și de dominație canceroasă, fără leac și scăpare. Prin urmare, deschideți cu multă grijă capacul, când îi vedeți pe eticheta borcanului. A bientot!

Autor

  • Vasile Botnaru

    Realizatorul și moderatorul emisiunii „Puncte de vedere, Puncte de reper”. Timp de 17 ani a fost șeful Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, biroul din Moldova. A studiat jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. A fost cotat printre cei mai populari 10 jurnaliști de către Clubul de Presa Chișinău timp de trei ani consecutiv, la mijlocul anilor '90. A fost unul dintre fondatorii (în 1992) a Agenției de știri Basa-Press. A contribuit la lansarea postului de televiziune Pro TV Chișinău. În 2009 a fost decorat cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție de stat din Republica Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.