VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

CALEA UNIRII / „Maria, Inima României”, documentar istoric difuzat în exclusivitate la Vocea Basarabiei

Pentru a onora 106 ani de la unirea Basarabiei cu regatul Romaniei, în exclusivitate la postul TV Vocea Basarabiei va fi difuzată proiectia speciala „Maria, inima Romaniei” documentar istoric în regia lui Trevor POOTS.

În film este scos în evidență rolul jucat de Regina Maria în procesul de pregătire și unire a provinciilor istorice românești și, în special, contribuția ei în recunoașterea României Întregite de către marile puteri europene. În premieră, în acest film documentar se aude adevărata voce a reginei, fără distorsiunile de la peliculele din anii 1920.

Regina Maria a urmărit constant întărirea legăturilor dintre România și Marea Britanie, dovedind reale calități diplomatice. S-a opus intrării României în Primul Război Mondial de partea Puterilor Centrale și a susținut alianța cu Antanta, în vederea susținerii de către aceasta a realizării statului național român. Pe timpul războiului s-a refugiat in Moldova impreună cu sotul ei, Regele Ferdinand, și a fost soră de caritate în spitalele militare, activitate care a făcut să fie numită în popor „mama răniților”.

JOHN FLORESCU, producător executiv, invitat la emisiunea „Te salută Vocea Basarabiei!” a făcut următoarele declarații: „Regina Maria contează mult pentru România, fiindcă este regina care a unificat România, când a fost la Paris, la sfârşitul primului război mondial şi ea este un caracter internaţional, puternic, o femeie impresionantă. Vine din două familii, una din Anglia şi alta Rusia şi ea a venit în România, când avea 16 ani”.

Documentarul are printre vorbitori pe Majestatea Sa Principesa Margareta, ASR Printul K.F. Hohenzollern din Sigmaringen , Hanna Pakula, diplomatul/istoric Neagu Djuvara alaturi de istoricul Margaret Macmillan si prof. Matei Cazacu.

„Maria, inima Romaniei” va fi difuzat la tv Vocea basarabiei sâmbătă, 30 martie, ora 21.00, în reluare duminică, 31 martie, ora 19:30.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.