Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” și-ar putea tripla capacitatea de transportare a mărfurilor, pe fundalul cererii în creștere provocată de războiul din Ucraina și al capacităților limitate ale țării vecine de a mai exporta prin porturile de la Marea Neagră. Declarația a fost făcută de către Oleg Tofilat, director general la CFM, în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție” de la „Vocea Basarabiei”.
Invazia rusă în Ucraina a făcut ca Republica Moldova să contribuie la soluționarea unei părți a problemei tranzitului de cereale din țara vecină, a spus Oleg Tofilat, recunoscând că nu dispune de capacități suficiente.
„Trebuie de adăugat treptat tracțiune, de coordonat cu colegii din porturile din sud: Reni, Giurgiulești și Galați. Totuși, este mare diferența între transportul feroviar, marin și cel rutier”, a conchis acesta.
Făcând o comparație cu anii trecuți, când cantitatea de cereale transportată din R. Moldova era mică, iar logistica ucraineană era orientată spre porturile maritime, Tofilat a evidențiat că în anul acesta volumul mărfurilor transportate e mult mai mare, dar e insuficient pentru a face față necesităților ucrainenilor.
Valentina Ursu, gazda emisiunii, s-a interesat și de soarta salariaților care o perioadă primeau salariile cu întârzieri foarte mari, restanța ajungând și la șase luni. Tofilat a spus că muncitorilor le-a fost majorat salariul cu aproximativ 80 la sută și că deja acesta se achită lunar, fără întârziere.
„Majorarea salariilor s-a făcut datorită faptului că transportăm mai mult și, respectiv, câştigăm mai mult. Până în 2023 vom majora salariul cu încă circa 50%”, a adaugat Oleg Tofilat.
În prezent, întreprinderea are 6200 de angajaţi şi câteva sute de locuri vacante. Pe 5 august „Calea Ferată din Moldova” a sărbătorit 150 de ani de la fondare.