VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Bulgaria se alătură misiunii de asistență militară a UE în sprijinul Ucrainei

Bulgaria se alătură misiunii de asistență militară a UE în sprijinul Ucrainei (EUMAM UА). Decizia privind contribuția națională a fost luată de Consiliul de Miniștri de la Sofia, în îndeplinirea hotărârii Adunării Naționale din 3 noiembrie, informează centrul de presă al Ministerului Apărării de la Sofia, citat de Novini.

În urma deciziei Consiliului Afaceri Externe din 17 octombrie 2022, UE a instituit misiunea de formare în sprijinul Ucrainei - EUMAM UA.

Aceasta are un mandat "neexecutiv", adică fără folosirea forței și o durată inițială de doi ani. Scopul este de a contribui la îmbunătățirea capacităților militare ale Forțelor Armate ale Ucrainei prin educație și formare.

Pentru atingerea acestui obiectiv, EUMAM UA va asigura Forțelor Armate Ucrainene pregătire individuală și colectivă la nivel tactic, pregătire de specialitate a personalului, pregătire a formațiunilor de luptă pentru apărare teritorială și dotarea cu armament, echipament și muniție.

Prin decizia Consiliului de Miniștri, Bulgaria își declară disponibilitatea de a contribui la misiune. Instruirea se va desfășura pe teritoriul Republicii Federale Germania, Republicii Polone și al altor state membre UE.

În cadrul participării bulgare, după acordul cu partea ucraineană, este planificată să se desfășoare pe teritoriul Bulgariei o instruire cu un modul pentru pregătirea sanitarilor militar (până la 15 militari pe lună, până la patru module într-un an). 

MAE de la Sofia, despre retorica propagandistă a Rusiei

Ministrul adjunct al afacerilor externe din Bulgaria, Kostadin Kodjabașev, a definit drept "retorică propagandistică a Rusiei" discursul purtătoarei de cuvânt al Ministerului rus de externe, Maria Zaharova, care a calificat decizia Parlamentului bulgar de a acorda ajutor militar Ucrainei "un alt act neprietenos care va duce la deteriorarea în continuare a relațiilor bilaterale, care și așa sunt deja într-o stare deplorabilă".

Kodjabașev a amintit că Bulgaria se afla pe lista așa-ziselor țări neprietene Rusiei, înainte de decizia Adunării Naționale de a acorda ajutor militar, și nu invers: "În afară de aceasta, purtătorul de cuvânt al MAE rus afirmă că relațiile noastre sunt în faza inferioară, dar, în același timp, prin declarația sa, escaladează și mai mult situația în cauză. Relațiile bilaterale sunt, într-adevăr, în punctul cel mai de jos, de fapt, toată cooperarea a încetat de facto".

Ministrul adjunct de externe a menționat că nu este o manifestare a unui ton bun ca reprezentanții unei țări străine, fie aceasta Rusia, să comenteze deciziile Parlamentului bulgar, relatează BNR.

"În niciun caz, noi, ca țară, nu putem accepta acuzațiile doamnei Zaharova, potrivit cărora Sofia poartă întreaga responsabilitate pentru prelungirea și escaladarea conflictului din Ucraina. Rusia este singura responsabilă pentru acest război. Poziția Bulgariei în ceea ce privește conflictul din Ucraina rămâne în sprijinul Ucrainei. Cine este agresorul și cine este victima în acest război este indiscutabil", a subliniat Kodjabașev.

Autor

  • Loredana Buzdugan

    Responsabilă de plasarea știrilor de actualitate și din domeniul justiției pe site-ul voceabasarabiei.md. A activat anterior la Ziarul de Gardă, TV8 și Pro TV Chișinău.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.