VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Bulgaria negociază cu Turcia pentru livrări de gaze către Skopje, Chișinău și București

Bulgaria și Turcia discută problema livrărilor de gaze către Macedonia de Nord, România și Republica Moldova prin hub-ul de gaze propus de Rusia în Turcia, relatează Agenția Anatolia, citată de Interfax, scrie publicația Dnevnik (Bulgaria).

Vladimir Putin a propus în octombrie ca gazul rusesc să ajungă în UE dintr-un hub din Turcia, alimentat cu livrări sub Marea Neagră, după ce gazoductele Nord Stream de sub Marea Baltică au devenit nefuncționale după o serie de explozii subacvatice.

Ideea Kremlinului a fost salutată de președintele turc Recep Erdogan, care a anunțat aproape imediat că a ordonat să înceapă un studiu în regiunea turcă Tracia privind necesitatea construirii instalațiilor.

Agenția Anatolia mai informează că reuniunea Istanbul Gas Summit va avea loc la Istanbul în perioada 14-15 februarie, cu participarea țărilor producătoare de gaze din Orientul Mijlociu, Mediterană și Asia Centrală, precum și a consumatorilor din Europa.

UE nu a comentat oficial ruta alternativă a Rusiei, dar reducerea dependenței de aprovizionarea cu gaze rusești este o prioritate principală pe fondul reducerii aprovizionării de la începutul războiului din Ucraina. Pe la sfârșitul anului 2022, Bruxelles-ul a raportat că consumul de gaz natural rusesc a scăzut cu 20% de la începutul războiului în Ucraina.

CEO-ul companiei energetice italiene Eni, Claudio Descalzi, a declarat, în octombrie anul trecut, că realizarea ideii rusești a fost imposibilă cu actuala infrastructură de transport de gaze naturale și că va fi necesară construirea de noi gazoducte, ceea ce va majora prețul livrărilor.

Din 2023, în UE va intra în vigoare o interdicție privind finanțarea proiectelor de transport de gaze naturale cu fonduri europene, acestea nu vor putea fi selectate ca proiecte de interes general pentru UE și nu vor putea primi autorizații și finanțare accelerate.

Potrivit ideii lui Vladimir Putin, hub-ul va fi alimentat cu gaz rusesc prin conducte care trebuiau să facă parte din gazoductul nerealizat South Stream prin Marea Neagră și pe teritoriul Bulgariei. Moscova le-a construit la volum maxim, dar după abandonarea proiectului a fost construit Turkish Stream, care are o capacitate de două ori mai mică.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.