VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Bucureștiul pregătește un lobby internațional pentru a obliga Moscova să restituie tezaurul românesc

Banca Națională a României pregătește un lobby internațional pentru a convinge Rusia să-și îndeplinească obligațiunile de restituire a tezaurului românesc evacuat la Moscova încă acum 107 ani.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că vor fi organizate un șir de evenimente la nivel internațional care să reafirme că România are un drept de creanță deplin valabil asupra depozitului său de aur.

”Anul acesta se împlinesc, în decembrie, 107 ani de la evacuarea la Moscova a tezaurului României. Începând din anul 1991, Banca Națională a României a pus consecvent în aplicare o strategie privind prezentarea pentru opinia publică internă și externă a problemei tezaurului trimis la Moscova și apoi sechestrat de Uniunea Sovietică”, a declarat Mugur Isărescu.

Guvernatorul Băncii Centrale de la București a declarat că acestea nu sunt primele acțiuni pentru restituirea aurului confiscat. Subiectul este abordat periodic, din 1995, în cadrul Consiliului Europei. La nivel bilateral, însă, Rusia nu a acceptat această discuție nici măcar la nivel de experți.

”Această evoluție a evenimentelor a făcut să devină evidentă necesitatea de a informa corect opinia publică internațională pe bază de documente incontestabile. Iar acest lucru a însemnat informarea istoricilor, oamenilor de știință din domeniul cercetării, oamenilor politici, diplomaților și în ultimul rând a decidenților europeni”, a mai adăugat șeful BNR.

Povestea aurului de la Moscova a început în 1916, când teritoriul de atunci al Regatului României  era ocupat în proporție de două treimi de armatele Puterilor Centrale, iar armata română retrasă pe noile aliniamente urma să fie supusă refacerii. Atunci, guvernul și conducerea BNR au decis mutarea tezaurului pe teritoriul Rusiei, singurul stat aliat cu care România se învecina. Guvernul român și reprezentanții BNR au semnat cu reprezentantul Imperiului Rus la Iași convenția în care s-au precizat condițiile efectuării primului transport la Moscova. Potrivit acesteia, valorile românești se aflau „sub garanția guvernului rus în ceea ce privește securitatea transportului, securitatea depozitului, ca și întoarcerea în România”.

Valoarea întregului depozit făcut la Moscova pe numele BNR era de 321,5 milioane de lei aur.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.