VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Boris Gîlca: Poluarea atmosferică agravează și complică evoluția infecțiilor respiratorii

În perioada epidemiologică curentă când avem înregistrate mai multe cazuri de viroze cu complicații și epidemie de gripă nedeclarată de Ministerul Sănătății, poluarea atmosferică face doar să agraveze și să complice evoluția infecțiilor respiratorii – atât la copii, cât și la adulți”. O spune Boris Gîlca, șeful Direcției generale asistență medicală și socială din cadrul Primăriei Chișinău.

Oficialul subliniază că principala cauză a poluării aerului în Capitală este producerea energiei termice la CET-uri prin arderea păcurii.

”Să ne fie clar tuturor, poluarea se datorează, în ordine descrescândă:

Folosirii păcurii, depozitate de ani și ani și de calitate proastă, pentru energia termică în Chișinău (păcura este cel mai poluant combustibil) – țările UE au refuzat utizarea păcurii și cărbunelui, anume din cauza poluării excesive;

Industriile și fabricile care funcționează acum în baza combustibilului solid (păcură, cărbune, chiar peleți sau lemne – toate împreună sunt mai poluante decât gazul);

Poluarea din sectorul privat – gospodăriile casnice folosesc acum preponderent combustibil solid (lemne, cărbune, peleți), dar și oricare deșeuri care au proprietatea de a arde, inclusiv gunoi menager și cauciucuri). Oamenii nu-și pot permite încălzirea cu gaz care e foarte scump, chiar și cu acele compensații formale”, a scris Gîlca.

Totodată, oficialul a subliniat că traficul din Chișinău este pe ultimul loc în lista cauzelor de poluare atmosferică.

”În Chișinău avem tot mai mult transport electric (troleibuze noi și mașini electrice), iar poluarea a apărut în zilele și în timpul vacanței școlare și universitare, când avem (foarte evident!) mult mai puțin trafic în Chișinău! Desigur, presiunea atmosferică și înourările din ultimele zile au creat “efectul de seră” – efecte atmosferice care ne-au făcut să observăm cât de poluat devine Chișinăul ca rezultat al utilizării păcurii (și nu al gazului, care este mai inofensiv)”, a comentat Gîlca.

Citește și: Nivelul de poluare a aerului în Chișinău continuă să se mențină la un nivel ridicat

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.