Potrivit Băncii Naționale a Moldovei (BNM), rata anuală a inflației a continuat să crească, ajungând în luna august la 34,3 la sută (cu 0,8 puncte procentuale mai mult decât în iulie 2022) și fiind ușor inferioară nivelului anticipat în cadrul ultimei prognoze. Accelerarea prețurilor pe piața internă a fost determinată de creșterea cotațiilor internaționale și regionale la produsele alimentare și la resursele energetice.
„Ajustarea tarifelor la gazul în rețea, energia termică și cea electrică, creșterea prețurilor la carburanți, dar și dinamica ascendentă a salariilor au majorat costurile pentru agenții economici, care s-au reflectat treptat în prețuri. Războiul din Ucraina a creat presiuni suplimentare asupra prețurilor la produsele alimentare (sporite și de seceta din această vară), combustibili și unor componente ale inflației de bază. Presiunile din partea cererii au pierdut din intensitate”, se menționează în comunicatul emis de BNM.
În cadrul ședinței din 13 septembrie 2022, Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei, a adoptat prin vot unanim menținerea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 21,50 la sută anual.
De asemenea, vor fi menținute ratele de dobândă la creditele overnight, la nivelul de 23,50 la sută anual și la depozitele overnight, la nivelul de 19,50 la sută anual.
Decizia Comitetului executiv urmărește temperarea în continuare a creșterii prețurilor de consum, atenuarea efectelor secundare ale șocurilor de ofertă, stimularea intermedierii financiare în moneda națională și a economisirii în defavoarea consumului, echilibrarea balanței comerciale, precum și ancorarea așteptărilor inflaționiste.
În vederea atenuării presiunilor asupra balanței de plăți în perioada rece a anului, generate de prețurile înalte de import la resursele energetice, BNM consideră necesară raționalizarea consumului populației și gestionarea eficientă a stocurilor agenților economici.
Potrivit reprezentanților BNM, criza energetică în Europa continuă să se adâncească, prețul la gazele naturale depășind recent nivelul de trei mii dolari SUA pentru o mie metri cubi. Prețurile pe piețele externe la petrol și la alimente au scăzut ușor iar evoluția rublei rusești rămâne imprevizibilă.
În același timp, evoluția PIB pe termen mediu este afectată de riscurile semnificative asociate conflictului din regiune.
Responsabilii BNM, afirmă că ratele de dobândă la creditele și depozitele noi în moneda națională au continuat să crească și în luna august, precum și ratele de dobândă la depozitele în valută.
„Balanța riscurilor abaterii prognozei inflației rămâne echilibrată, deși incertitudinile sunt pronunțate, cel puțin, de pe urma situației tensionate în regiune și a probabilității escaladării ei. Incertitudinile ipotezelor externe au sporit, așteptările privind activitatea economică mondială continuă să se înrăutățească, iar riscurile creșterii costurilor de producere și transport rămân înalte. Politicile monetare în cele mai importante economii ale lumii, cel mai probabil, vor continua să se înăsprească. În zona euro, perspectivele inflației și ale activității economice degradează mai departe din cauza crizei energetice. Rămâne valabilă ipoteza că economia Federației Ruse va fi afectată pe termen mediu și lung de sancțiuni, în pofida ameliorării pe termen scurt datorită creșterii prețurilor resurselor energetice”, notează BNM.
Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM cu privire la promovarea politicii monetare va avea loc pe data de 8 noiembrie 2022.