VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

BNM: Prognoza inflației pentru acest an a scăzut de la 13,3% la 6,5%

Banca Națională a Moldovei a revizuit în scădere prognoza inflației, la 6,5% în anul 2023, și la 5,3% în pentru 2024, arată „Raportul asupra inflației” făcut public azi de guvernatorul BNM, Octavian Armașu, transmite bani.md

În prognoza anterioară, BNM anunța o rată a inflației de 13,3 la sută pentru 2023, și de 5,1% în 2024.

„Inflația, exprimată prin indicele prețurilor de consum, se află pe un trend ferm descendent, și de la 34,6 la sută în noiembrie anul trecut, am ajuns la 18,1 la sfârșitul lunii aprilie. Acesta este și rezultatul măsurilor de politică monetară pe care le-a întreprins Banca Națională și aceste măsuri au permis ca inflația să revină sub control și să nu crească mai departe”, a declarat guvernatorul Armașu.

Șeful BNM a spus că inflația s-a redus mai mult față de așteptări și urmare a consumului mai slab.

„Consumul casnic este mai slab. Sursele de finanțare sunt pronunțat negative decât propriu zis consumul. Avem în țară și un număr mare de refugiați care lărgesc sursele din finanțare și consumul propriu zis, însă oricum e slab. Totodată, oameni au recurs și la economiile lor pe care le au acasă”, a precizat Octavian Armașu.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.