VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

BNM: În noiembrie inflația anuală a coborât până la 5,5%

În luna noiembrie a anului curent, inflația anuală a coborât în intervalul țintei, până la 5,5%, fiind puțin mai joasă decât s-a așteptat. Despre aceasta anunță Banca Națională a Moldovei care subliniază că abaterea a fost cauzată de prețurile reglementate și de cele la produse alimentare.

Ultimele date confirmă așteptările privind activitatea economică în trimestrul III 2023. În septembrie, au scăzut importul și transferurile nete către persoanele fizice rezidente cu 17,0 la sută și, respectiv, 18,3 la sută anual. Plățile sociale au scăzut cu 13,8 la sută anual în octombrie, în mare parte, ca urmare a efectului bazei. Fondul de salarizare a crescut în termeni reali cu doar 6,2 la sută anual în trimestrul III 2023. Prin urmare, cererea internă rămâne slabă. Pe de altă parte, au crescut exportul, comerțul cu ridicata, cel cu amănuntul și industria”, precizează BNM.

Totodată, instituția subliniază că ratele de dobândă la creditele și depozitele noi în lei au scăzut și în noiembrie în urma stimulării cumulate de politică monetară.

Conform datelor operative, rata medie ponderată la depozite în lei a constituit 4,30 la sută, iar cea la credite – 10,58 la sută, în scădere cu 9,31 și, respectiv, 3,62 puncte procentuale față de noiembrie 2022. Micșorarea ratelor a dus la creșterea volumului creditelor noi în lei și la scăderea depozitelor. Ratele de dobândă la creditele și depozitele în valută au avut tendințe diferite: la credite – au continuat să crească, iar la depozite – au scăzut”, subliniază BNM.

Potrivit BNM, balanța riscurilor prognozei inflației este echilibrată, cu o înclinare proinflaționistă ușoară pe termen scurt.

„Incertitudinile rămân pronunțate. Principalele surse sunt situația tensionată în regiune și în Orientul Apropiat, ajustarea tarifelor la resurse energetice și reflectarea în statistică a compensațiilor la acestea, costurile externe mai mari care vor acționa întârziat asupra celor interne, aducerea la zi a tarifelor la servicii medicale ce continuă să adune presiuni însemnate de câțiva ani. În economiile avansate se așteaptă că ratele de dobândă vor fi micșorate din cauza slăbirii presiunilor inflaționiste și a îndreptării inflației către nivelurile țintite. Se prevăd volatilități reduse ale prețurilor la materii prime și resurse energetice”, se mai arată în comunicatul remis.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.