VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

BNM: Depozitele persoanelor fizice și juridice, în scădere

Pe parcursul a nouă luni ale anului s-au micșorat depozitele persoanelor fizice și cele ale persoanelor juridice. De asemenea, a fost înregistrată majorarea în valoare absolută a creditelor expirate, a creditelor neperformante și, ca urmare, înrăutățirea indicatorilor calității portofoliului de credite comparativ cu finele anului precedent.

Descreșterea soldului depozitelor a fost generată preponderent de evenimentele externe. Conform rapoartelor prudențiale, soldul s-a micșorat cu 2,1 miliarde de lei sau cu 2,3%, constituind 88,0 miliarde de lei (depozitele persoanelor fizice au constituit 60,9% din totalul depozitelor, depozitele persoanelor juridice – 37,8% și depozitele băncilor 1,3%).

Situația din sectorul bancar, reflectată în baza rapoartelor prezentate de către bănci, arată că activele totale au constituit 125,0 miliarde de lei, majorându-se pe parcursul a 9 luni ale anului cu 5,5% (6,5 miliarde de lei), scrie IPN. În structura activelor, ponderea cea mai mare a revenit articolului din bilanț „Credite și avansuri la cost amortizat”, care a constituit 46,6% (58,2 miliarde lei), fiind în creștere cu 0,5 puncte procentuale față de finele anului precedent.

Soldul brut (prudențial) al creditelor a constituit 48,2% din totalul activelor sau 60,2 miliarde de lei, majorându-se pe parcursul perioadei analizate cu 6,9% (3,9 miliarde de lei). Totodată, volumul creditelor noi acordate pe parcursul a 9 luni ale anului 2022 s-a micșorat cu 11,5% față de aceeași perioadă a anului precedent.

La data de 30 septembrie 2022, în Republica Moldova activau 11 bănci licențiate de Banca Națională a Moldovei. O bancă era supravegheată în cadrul regimului de intervenție timpurie aplicat la data de 11 ianuarie 2019.

La sfârșitul lunii septembrie, profitul în sistemul bancar a însumat 2,8 miliarde de lei, majorându-se cu 71,6% (1,2 miliarde de lei) comparativ cu perioada similară a anului precedent.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.