Pe parcursul a nouă luni ale anului s-au micșorat depozitele persoanelor fizice și cele ale persoanelor juridice. De asemenea, a fost înregistrată majorarea în valoare absolută a creditelor expirate, a creditelor neperformante și, ca urmare, înrăutățirea indicatorilor calității portofoliului de credite comparativ cu finele anului precedent.
Descreșterea soldului depozitelor a fost generată preponderent de evenimentele externe. Conform rapoartelor prudențiale, soldul s-a micșorat cu 2,1 miliarde de lei sau cu 2,3%, constituind 88,0 miliarde de lei (depozitele persoanelor fizice au constituit 60,9% din totalul depozitelor, depozitele persoanelor juridice – 37,8% și depozitele băncilor 1,3%).
Situația din sectorul bancar, reflectată în baza rapoartelor prezentate de către bănci, arată că activele totale au constituit 125,0 miliarde de lei, majorându-se pe parcursul a 9 luni ale anului cu 5,5% (6,5 miliarde de lei), scrie IPN. În structura activelor, ponderea cea mai mare a revenit articolului din bilanț „Credite și avansuri la cost amortizat”, care a constituit 46,6% (58,2 miliarde lei), fiind în creștere cu 0,5 puncte procentuale față de finele anului precedent.
Soldul brut (prudențial) al creditelor a constituit 48,2% din totalul activelor sau 60,2 miliarde de lei, majorându-se pe parcursul perioadei analizate cu 6,9% (3,9 miliarde de lei). Totodată, volumul creditelor noi acordate pe parcursul a 9 luni ale anului 2022 s-a micșorat cu 11,5% față de aceeași perioadă a anului precedent.
La data de 30 septembrie 2022, în Republica Moldova activau 11 bănci licențiate de Banca Națională a Moldovei. O bancă era supravegheată în cadrul regimului de intervenție timpurie aplicat la data de 11 ianuarie 2019.
La sfârșitul lunii septembrie, profitul în sistemul bancar a însumat 2,8 miliarde de lei, majorându-se cu 71,6% (1,2 miliarde de lei) comparativ cu perioada similară a anului precedent.