VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Biserica Ortodoxă a Ucrainei trece de mâine la calendarul de stil nou

Biserica Ortodoxă Autocefală a Ucrainei, care reprezintă, conform cifrelor oficiale ale Kievului, 45 la sută dintre enoriașii ortodocși, trece din 1 septembrie la calendarul gregorian, numit și cel de stil nou.

Astfel, calendarul bisericesc va fi racordat la cel civil, ceea ce înseamnă că din acest an ortodocșii care se regăsesc în sânul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei vor sărbători, de exemplu, Acoperământul Maicii Domnului pe 1 octombrie, și nu 14, Sfântul Andrei – pe 30 noiembrie, nu 13 decembrie, Crăciunul – pe 25 decembrie, nu pe 7 ianuarie, iar Boboteaza pe 6 ianuarie, nu pe 19 ianuarie. Decizia a fost luată încă în data de 24 mai, de soborul arhieresc al Bisericii Ortodoxe Autocefale din Ucraina, condusă de mitropolitul Epifanie. Doar Paștele va fi sărbătorit, așa cum este convenit de toate bisericile ortodoxe, pe stil vechi.

Diferența dintre vechiul calendar iulian și noul calendar gregorian este de 13 zile. Printre bisericile ortodoxe care folosesc stilul nou se numără cea română, bulgară și greacă. Autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ucraina a fost recunoscută de Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol în 2018. Înainte de război, Biserica cuprindea aproximativ 45 la sută dintre enoriașii din țară, adică în jur de 20 de milioane de credincioși. În continuare, cei mai mulți ortodocși țin de Biserica Ucraineană aflată sub jurisdicția canonică a Patriarhiei Moscovei. Dintre bisericile creștine, în Ucraina mai sunt înregistrate Biserica greco-catolică, romano-catolică și cultele protestante.  

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.