Acordurile de înfrățire semnate între primăriile din R. Moldova și România rămân o punte de dezvoltare a satelor și orașelor, atât la nivel de reabilitare a infrastructurii, cât și la nivel de proiecte culturale. Subiectul a fost abordat la o nouă emisiune „Realitatea Românească” de la Vocea Basarabiei, realizată de Nelly Sambriș.
Invitat în studio, primarul municipiului Edineț, Constantin Cojocaru, a propus extinderea arealului de colaborare cu autorităților locale din România.
„Eligibile de aplicare sunt doar cele patru județe limitrofe: Galați, Iași, Vaslui și Botoșani, ceea ce nu este chiar bine, pentru că partenerii noștri sunt dincolo de regiunea asta. Poate ar fi nevoie, și chiar am vorbit cu partenerii europeni să extindem dincolo de eligibilitatea acestor patru județe, cel puțin să intre zona Moldovei de dincolo cu zona Moldovei de dincoace, astfel să putem aplica cu cei din Piatra Neamț sau cu cei din Bacău, pentru că , în caz contrar, patru județe și tot teritoriul R. Moldova nu întotdeauna este deschiderea partenerilor de dincolo sau să putem găsi deschidere”, a declarat primarul din Edineț, Constantin Cojocaru.
Și edilul din Leova susține că proiectele transfrontaliere sunt ca o boare de dezvoltare.
„La moment, nu avem încă deschise fondurile de preaderare și astfel de proiecte transfrontaliere sau transnaționale sunt ca o gură de aer pentru noi, însă, în România, primarii au astăzi acces la surse de finanțare care pot fi accesate mai ușor și cu o rată a contribuției cu mult mai mică, iată de ce faptul că ei merg cu noi în astfel de proiecte,” a declarat primarul orașului Leova, Alexandru Bujorean.