VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Banii europeni dau roade la Ungheni!

În cadrul programului de asistență financiară nerambursabilă pentru antreprenorii din regiunile Ungheni și Cahul, în data de 23 august, a fost organizat un tur de presă la cinci antreprenori de succes din raionul Ungheni, beneficiarii programului din anii precedenți.

Scopul programului „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2024), finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF este de a promova și sprijini spiritul antreprenorial în rândul populației urbane și rurale, în special în rândul femeilor, bărbaților și tinerilor prin susținerea implementării ideilor inovative și creării noilor locuri de muncă.

Valoarea totală a granturilor destinate mediului de afaceri este de aproximativ 1,7 mln. de euro pentru 75 de beneficiari preconizați în total din regiunile Ungheni și Cahul. Din 2020, când a fost lansat primul apel, 55 de companii existente, startup-uri și inițiative de antreprenoriat social din ambele regiuni au beneficiat de granturi în sumă totală de până la 1,4 mln. de euro.

Pentru a informa opinia publică despre rezultate obținute în cadrul acestui program ambițios au fost selectate câteva companii care au dorit să ne relateze despre experiența și reușitele sale.

Patiserie dezvoltată cu bani europeni

Prima pe lista a fost compania Colmirand din Ungheni care este specializată în patiserie și producerea manuală a tăiețeilor, colțunașilor și clătitelor care sunt comercializate în formă congelată. Compania este gestionată de Marina Cladicov care a participat în 2020 la programul ”EU4Moldova: Regiuni-cheie” și a beneficiat de un grant de valoare de 14.547 Euro. Suma obținută, precum și contribuția proprie, au fost investite în modernizarea afacerii.

Marina Cladicov a achiziționat echipament de producere pentru aluat și patiserie: cuptor convecție și abur, mixer pentru aluat, dispozitiv de făcut tăieței și congelatoare. În cadrul prezentării, Marina Cladicov a relatat despre progresele înregistrate de compania după procurarea echipamentului, de extinderea afacerii și angajarea noilor lucrători. Chiar pe ușa patiseriei este fixat un anunț, în care sunt invitați lucrători suplimentari.

Spălătorie specializată în curățarea ecologică

După patiserie, a fost vizitată spălătoria „Unfloria” specializată în spălarea și curățirea ecologică a confecțiilor textile, începând cu plăpumi, rochii de mireasă și terminând cu draperii, păretare și covoare mari. Spălătoria este situată în centrul orașului Ungheni și este condusă de Sergiu și Cristina Scutaru, timp de 12 ani. Datorită Programului ”EU4Moldova: Regiuni-cheie”, întreprinderea „Unfloria” a beneficiat de un suport financiar în valoare de 30.000 de euro pentru achiziționare de utilaj performant care a sporit productivitatea și automatizarea procesului de muncă. Datorită utilajelor noi s-a micșorat cu 15% consumul de apă a crescut viteza de spălare și suprafața covoarelor de la 150 de metri pătrați pe zi, până la 400 de metri pătrați pe zi. Acum, întreprinderea are 48 de angajați și cinci secții de bază. Datorită performanțelor realizate, s-a mărit numărul comenzilor, atât de la persoane private, cât și organizații publice, precum sunt spitalele, grădinițele, restaurantele etc. La reușita acestei întreprinderi a contribuit nu numai procurarea de utilaje noi, dar și experiența obținută de către antreprenori în cadrul vizitelor întreprinse în țările europene vestite pentru eficientizarea muncii și practici inovative.

Pasionată de tradiții și portul popular

O altă istorie de succes reprezintă exemplul Lilianei Starciuc din Ungheni, pasionată de tradiții și portul popular. În 2018, pasiunea ei s-a transformat într-o afacere legată de confecționarea ținutelor tradiționale. Datorită Programului ”EU4Moldova: Regiuni-cheie” compania ”LILIART” SRL, condusă de Liliana Starciuc a beneficiat de un suport financiar în valoare de 25.000 Euro. Atelierul a fost dotat cu mai multe utilaje, mașini și echipamente. Atelierul Lilianei Starciuc este un spațiu atractiv nu numai pentru admiratorii portului popular din țară, dar și pentru diaspora moldovenească dornică să păstreze cultura și tradițiile naționale departe de casă.

Creația Lilianei Starciuc se evidențiază prin individualitatea cromatică și un stil aparte legat de motivul floral. Acest stil remarcabil se datorează și performanțelor artistice obținute de către Liliana Starciuc în diferite stagii de peste hotare. În cazul companiei ”LILIART” SRL, arta și afacerea se completează și reprezintă un exemplu de succes demn de urmat.

Atracția turistică a zonei Cornești

Drumul turului de presă ne-a adus la Crama Mircești care a devenit o atracție turistică a zonei Cornești. Vinăria de la Mircești a fost fondată în 2009 de către Arcadie Foșnea, un antreprenor entuziast care a făcut studii vitivinicole în Germania, iar acum exportă vinul fabricat la Mircești în Canada, România, China și Japonia.

În 2021 Crama Mircești a beneficiat de un grant în valoare de 30.000 de euro, prin programul ”EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de EU și implementat de PNUD și UNICEF. Acești bani au fost investiți în procurarea utilajelor pentru cultivarea viței de vie și extinderea hotelului din incinta cramei de la cinci la 13 camere care sunt destinate agroturiștilor și celor care caută o zonă peisagistică deosebită. Unii turiști de peste hotare compara Crama Mircești cu vinăriile din regiunea Toscana din Italia, de aceea putem vorbi că la Mircești, prin muncă și perseverență, Arcadie Foșnea a creat o veritabilă „Toscana moldovenească”, ce se impune cu 11 soiuri de viță de vie și cele mai renumite feluri de vin de marcă autohtonă și europeană, printre care Fetească Albă, Fetească Neagră, Pinot Noir, Saperavi, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling.

Arcadie Foșnea, proprietarul Cramei Mircești

Demonstrația cu drona la ”Dron Assistent”

Și ultima destinație a turului de presă a fost demonstrația cu drona de la SRL ”Dron Assistent”. Această întreprindere a fost înființată în martie 2020, activitatea principală fiind furnizarea de servicii complexe de drone pentru afacerile agricole: colectarea datelor din teren, supravegherea spațiilor deschise și stropirea culturilor agricole. Cu sprijinul UE în valoare de 25.000 de euro, compania a deschis o reprezentanță în regiunea Ungheni și a achiziționat 3 drone pentru lucrări agricole. Reprezentanții companiei au demonstrat cum o dronă grea, cu capacitatea rezervorului de 30 litri, efectuează stropirea unui teren agricol și au explicat de ce această tehnologie nouă este mai eficientă și mai economicoasă în comparație cu cele clasice.

Aceste câteva exemple de succes a programului „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2024), sunt o dovadă remarcabilă că parcursul european ales de Republica Moldova are mari perspective de dezvoltare datorită tehnologilor moderne, iar fondurile europene dau roade concrete și frumoase apreciate atât de beneficiarii acestor fonduri, cât și de cetățenii de rând care se bucură de produsele și serviciile autohtone.

Romeo Cemârtan

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.