Președinta Maia Sandu a luat o decizie la care precedenții guvernanți pro-europeni nici nu s-au gândit. Maia Sandu a spus că localitățile care demonstrează că sunt susținătoare ale integrării europene a R. Moldova trebuie să primească bani europeni, pe când localitățile care nu cred în valorile europene o să primească bani numai de la bugetul de stat. Trebuie să facem o diferență, a spus președinta, cetățenii europeni nu vor să plătească impozite pentru cei care vor să fie cu Rusia.
Probabil că, în linii mari, Maia Sandu are dreptate. Într-adevăr, banii europeni ar trebui să ajungă la cei care vor în UE. Dar decizia cu pricina ridică și serioase semne de întrebare. N-ar trebui oare să fie alocați banii europenilor și pentru europenizarea unor zone care deocamdată nu vor să fie cu UE? Și nu cumva așa s-a făcut și în trecut în alte țări? Nu cumva decizia sus-pomenită va crea alte ziduri? Să înțelegem că mai toată Găgăuzia nu va mai primi bani europeni? Și unde o să ajungem dacă se va proceda în acest fel?
Dar cum stabilim că o localitate e susținătoare a integrării europene? Alegerea unui primar pro-european e criteriul principal? O fi pesemne. Dar în unele localități oamenii preferă să aleagă un gospodar care nu e foarte pro-european în locul unui pro-european care nu e un gospodar bun. Știu că sună bizar, dar asta e. Și mai e un detaliu important. Ce facem cu oamenii pro-europeni din localitatea care nu a ales un primar pro-european? Căci există mai mereu doi-zece-o sută de oameni pro-europeni și în localitățile în care au învins partidele pro-ruse. Acești oameni cum se vor simți când vor vedea că nu pot beneficia de ajutoarele europene?
Nu că diferența făcută de Maia Sandu ar fi proastă, e faină pesemne, dar parcă ar exista și niște probleme. Voi ce credeți?