VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Banca Centrală Europeană anticipează „o creștere puternică a salariilor” din Zona Euro, în următoarele trimestre

Banca Centrală Europeană anticipează „o creștere puternică a salariilor” din Zona Euro, în următoarele trimestre. Mai arată că veniturile mai mari vor alimenta inflația și vor fi erodate de aceasta, scrie Reuters.

O analiză a specialiștilor BCE, publicată în buletinul de specialitate al acesteia arată că „în următoarele câteva trimestre, este de așteptat ca în Zona Euro creșterea salariilor să fie foarte puternică, în comparație cu modelele istorice”, potrivit Reuters.

Articolul mai arată că, în ultimii doi ani, creștere istorică a inflației a erodat veniturile reale ale angajaților, iar firmele încep să le majoreze salariile, ceea ce ar putea perpetua o rată ridicată a inflației.

Dar încetinirea preconizată a economiei va plafona probabil creșterea salariilor, mai arată economiștii BCE, care cred totuși că, una peste alta, valoarea reală a acestora se va diminua, chiar dacă nominal va crește. 

„Salariile reale sunt acum substanțial mai mici decât înainte de pandemie și este probabil ca puterea lor de cumpărare să scadă și mai mult, în lunile următoare”, conchide analiza.

Președintele BCE, Christine Lagarde, a arătat recent că salariile cresc într-un ritm mai rapid decât a anticipat și Banca Centrală. Acest lucru ar putea determina sindicatele să ceară creșteri mai mari în rundele viitoare de negocieri, în special în sectoarele mai prost plătite.

Autor

  • Loredana Buzdugan

    Responsabilă de plasarea știrilor de actualitate și din domeniul justiției pe site-ul voceabasarabiei.md. A activat anterior la Ziarul de Gardă, TV8 și Pro TV Chișinău.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.