VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Banca Centrală a semnat cererea de aderare la Zona Unică în Plăți în Euro

Guvernatoarea Băncii Naționale, Anca Dragu, a semnat astăzi cererea de aderare a Republicii Moldova la Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA). Solicitarea de aderare la acest sistem are loc în contextul procesului de integrare europeană, iar, potrivit șefei de la BNM, inițiativa va permite furnizarea plăților fără numerar în euro, către și dinspre spațiul european, oferind soluții mai sigure, rapide și comode pentru cetățenii Republicii Moldova.

În cadrul unei conferințe de astăzi, Anca Dragu a declarat că semnarea acestei cereri reprezintă angajamentul țării, al contribuției în parcursul european al tuturor participanților la circuitele economice. Guvernatoare BNM a adus și câteva exemple despre beneficiile acestei inițiative.

„Primul ar fi al costurilor, pentru că este în avantajul tuturor participanților să avem plăți rapide, transparente, sigure, dar și la un preț sustenabil. Cu acest sistem o plată ar putea fi făcută în circa 24 de ore, și în loc să plătim 20, 30 sau 50 de euro pe tranzacție, să plătim numai undeva la 1, 2, 3 euro. Asta înseamnă un pas uriaș pentru toți cei care participă la sistemul economic, inclusiv companii. Va fi o veste foarte bună pentru toți moldovenii care muncesc în străinătate și care fac transferuri rudelor în țară”, a declarat Anca Dragu.

 SEPA este un sistem de plăți care asigură eficiența plăților, standardizarea și transparența proceselor, facilitează tranzacțiile transfrontaliere și stimulează comerțul. În prezent, SEPA include 34 de state din Europa, dar și teritorii situate în afara Uniunii Europene.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.