VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Bacalaureat 2023: Un număr record de elevi au obținut nota 10 din oficiu la limba străină

Un număr record de candidați - 2.192 au obținut nota „10” din oficiu la proba de examen la limba străină. Decizia a fost aprobată în ședința de astăzi a Comisiei Naționale de Examene.

Potrivit Ministerului Educației, numărul de candidați care beneficiază de această facilitate este cel mai mare din ultimii nouă ani.

În sesiunea de bacalaureat din anul trecut nota „10” (zece) din oficiu la proba de examen la limba străină a fost obținută de 1596 candidați, în sesiunea 2021 - 1299, iar în sesiunea 2020 - 1349. În 2015, când a fost instituită această practică, 229 de elevi au avut nota maximă la proba de limbă străină din cadrul examenului de bacalaureat, în baza certificatelor ce atestă competențele lingvistice.

Numărul crescând al elevilor cu performanțe deosebite la nivel internațional denotă interesul sporit față de cunoașterea limbilor străine. Felicit elevii și profesorii pentru aceste rezultate”, a menționat ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală.

Menționăm că, în sesiunea de bacalaureat din anul curent trei absolvenți ai treptei liceale vor avea de susținut doar o singură probă de examen, datorită faptului că vor primi trei/patru note de „10” (zece) din oficiu atât în baza certificatelor ce atestă competențe lingvistice în limbi străine, cât și în baza premiilor obținute la olimpiadele republicane și/sau internaționale la disciplinele de studiu.

Conform acelorași criterii, alți 32 de tineri vor beneficia de două note de „10” (zece) din oficiu în cadrul examenului național de bacalaureat.

Sesiunea de bacalaureat 2023 se va desfășura, în conformitate cu Programul de desfășurare a sesiunii de examene, în perioada 2-20 iunie. La sesiune s-au înscris peste 19.000 de candidați, dintre care circa 2.000 de candidați sunt restanțieri din sesiunile anterioare.

Candidații vor susține probele de examen în 93 de centre de bacalaureat, dintre care 31 sunt instituite în municipiul Chișinău.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.