VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

BACALAUREAT 2023: Peste 600 de profesori din 18 comisii vor evalua testele

Comisia Națională de Examene a aprobat astăzi constituirea Comisiilor Republicane de Evaluare pentru sesiunea de bacalaureat 2023. În total, la sesiunea curentă vor activa 18 comisii de acest fel, în care vor fi încadrați peste 600 de profesori evaluatori. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, toate cadrele didactice au participat la cursuri de formare organizate de minister și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare. 

Profesorii evaluatori au fost propuși de Organele locale de specialitate în domeniul învăţământului, instituţiile de învăţământ profesional tehnic (colegii/ centre de excelenţă), instituţiile de învăţământ superior. Componența numerică a fiecărei Comisii Republicane de Evaluare a fost stabilită în funcție de numărul testelor scrise la disciplina de examen și timpul destinat verificării testelor.

Reamintim că testele rezolvate vor fi verificate în patru centre republicane de evaluare din mun. Chișinău, începând cu data de 2 iunie. Pe data de 26 iunie, la centrele de bacalaureat, vor fi afișate rezultatele din sesiunea de bază. Sesiunea de bacalaureat se va desfășura în perioada 02 – 20 iunie 2023.

De asemenea, în cadrul ședinței de astăzi, Comisia Națională de Examene a aprobat decizia referitoare la acordarea condiţiilor speciale de examinare unor candidați care susțin examenele naționale de absolvire în anul curent. 

Comisia a evaluat, în total, 73 de dosare depuse de candidați cu diferite tipuri de dizabilități, dintre care 33 urmează să susțină examenul naţional de bacalaureat, iar 40 – examenele naţionale de absolvire a gimnaziului. În majoritatea cazurilor, s-a solicitat mărirea cu cel mult 60 de minute a timpului destinat efectuării lucrării scrise pentru candidații cu deficiențe neuromotorii sau vizuale grave. De asemenea, în multe cazuri a fost solicitată acordarea mai multor condiţii speciale de examinare (de exemplu: timp suplimentar, separarea de un grup mare sau desemnarea unui asistent individual).

„Procedurile specifice de examinare a elevilor cu cerinţe educaţionale speciale au fost stabilite în vederea acordării de şanse egale elevilor cu cerinţe educaţionale speciale care au studiat în baza curriculei generale şi care solicită condiţii speciale de examinare la examenele naționale de absolvire a ciclurilor de învăţământ gimnazial şi liceal”, a menționat Anatolie Topală, ministrul Educației și Cercetării

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.