VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Azi se fac 20 de ani de la cel mai mare val de extindere a UE. Pe 1 mai 2004, zece state au aderat la comunitate

Azi, 1 mai 2024, se fac două decenii de la cea mai mare extindere a Uniunii Europene. Acum 20 de ani, 10 state, în special din fostul bloc socialist, au aderat la comunitatea europeană.

În noaptea trecută, pe sediile celor mai importante instituții, inclusiv ale Comisiei Europene și Parlamentului European de la Bruxelles, au fost proiectate mesaje de felicitare dedicate aniversării.

„La 1 mai 2004, UE a devenit mai puternică. Cehia, Estonia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Malta, Polonia, Slovacia și Slovenia au aderat la UE. Astăzi, marcăm această etapă istorică și sărbătorim 20 de ani împreună”, a transmis Consiliul UE, pe Platforma X.

 „În urmă cu 20 de ani, familia noastră europeană a crescut. Peste noapte, Uniunea noastră a devenit o entitate politică, economică și culturală mai mare, care se întindea de la Tallinn la Lisabona, de la Valletta la Stockholm, de la Dublin la Nicosia”, se arată și într-un mesaj transmis de Comisia Europeană.

Și vicepremierul de la Chișinău pentru Integrare Europeană a transmis un mesaj.

„Două decenii în care s-au afirmat ca democrații consolidate și economii puternice. Extinderea din 1 mai 2004 este importantă și pentru noi, cei din Republica Moldova, datorită modelului de unitate de care au dat dovadă cele zece țări, dar și pentru că am înțeles că visul european este posibil. La mulți ani! – și să reușim să celebrăm următoarea aniversare împreună, cu Moldova în calitate de stat membru al UE!”, a scris Cristina Gherasimov.

La 1 ianuarie 2007, a urmat aderarea Bulgariei și României, care a marcat o nouă consolidare a spațiului estic al UE.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.