VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Avocații ex-deputatului Vladimir Andronachi s-au adresat la CEDO

Avocații ex-deputatului Partidului Democrat, Vladimir Andronachi, acuzat de escrocherie și spălare de bani, au formulat o plângere adresată Curții Europene a Drepturilor Omului în care prezintă argumentele lor de dezacord cu soluțiile adoptate la nivel național cu referire la arest și prelungirea măsurii preventive în privința clientului lor.

Într-o conferință de presă la IPN, avocatul Oleg Mîța, a declarat că pe parcursul a șase luni Vladimir Andronachi s-a aflat în custodia statului, în Penitenciarul nr.13, absolut ilegal.

Avocatul a explicat că, atunci când a apărut prima informație despre reținerea și arestul lui Vladimir Andronachi, a informat opinia publică că el a fost răpit pe teritoriul Ucrainei. Pe 1 noiembrie, Vladimir Andronachi  voia să ajungă la Odesa, Ucraina, unde să discute cu avocații despre modul în care se va prezenta la frontiera Moldovei, pașii apărării și alte detalii tehnice, toate astea în contextul în care, și alte persoane cu mandate de arest care se prezentau la frontieră, erau preluate de autorități, audiate, li se modifica măsura preventivă și nu mai erau plasați în arest. Asta era și intenția lui Vladimir Andronachi.

Însă, la punctul de trecere a frontierei dintre Ucraina și Ungaria, Vladimir Andronachi a fost ținut circa nouă ore, după care a fost preluat de serviciul de securitate al Ucrainei, așezat în automobil și adus forțat la punctul de trecere al frontierei Mămăliga, unde a fost preluat de autoritățile moldovenești. Ulterior, a fost plasat în arest și de mai multe ori i s-a prelungit măsura preventivă, absolut nemotivat, potrivit avocatului.

Din moment ce a fost plasat în arest, menționează avocatul, timp de șase luni nu au avut loc alte acțiuni procesuale cu participarea sa. De fiecare dată se invoca necesitatea ținerii în arest pentru că urmau să aibă loc „oarecare acțiuni de urmărire penală”, spune Oleg Mîța.

Avocații au prezentat mai multe documente care confirmă că starea lui Vladimir Andronachi în arest s-a înrăutățit. De asemenea au fost prezentate acte care demonstrează că nu sunt dovezi pentru a fi plasat în arest, nu există riscul că se va eschiva de la urmărirea penală, lipsesc alte temeiuri pentru a-l ține în arest, dar nici nu au fost luate în considerație.

Oleg Mîța susține că toate probele și materialele ce țin de detenția în condiții inumane și degradante timp de șase luni va deveni subiect de plângerile la Curtea Europeană a drepturilor omului în mod cert.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.