VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Avertizările lui Zelenski: Ucraina va pierde războiul, în cazul în care Congresul SUA nu ajută Kievul

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că Ucraina  va pierde războiul în fața Rusiei dacă ajutorul american de 60 miliarde de dolari rămâne blocat în Congres, într-un moment în care Rusia îşi intensifică presiunea în estul țării, transmite Agerpres.

„Dacă Congresul nu ajută Ucraina, Ucraina va pierde războiul”, a declarat Zelenski pe un ton grav, într-o videoconferință cu ambasadori ai platformei de strângeri de fonduri a guvernului.

„Fără sprijinul Congresului, ne va fi dificil să câştigăm, chiar să supraviețuim” ca ţară, a spus el, conform unei intervenţii video distribuite pe reţelele sociale. „Dacă Ucraina pierde războiul, alte state vor fi atacate”, a mai spus el, apreciind că Rusia va agita puternic ameninţarea nucleară pentru a le produce teamă societăţilor occidentale.

Pachetul american de sprijin militar şi economic pentru Kiev, în sumă de 60 miliarde de dolari, este blocat în Congres de anul trecut din cauza divizărilor între democraţi şi republicani, pe fondul apropierii alegerilor prezidenţiale din noiembrie. În aşteptarea unei decizii, soldaţii ucraineni sunt nevoiţi să facă economie de muniţii, în timp ce armata rusă, mai numeroasă şi mai bine aprovizionată, împinge încetul cu încetul pe frontul estic şi loveşte cu regularitate în ultimele săptămâni infrastructurile energetice. Armata ucraineană a recunoscut duminică că situaţia în jurul Ceasiv Yar, un orăşel situat la sud-est de importantul nod feroviar şi logistic ucrainean Kramatorsk, este „dificilă şi tensionată” şi că localitatea „se află sub foc constant”.

Armata rusă „foloseşte infanterie cu sprijin de vehicule blindate de luptă”, susţinute de „avioane de asalt”, a declarat la televiziunea ucraineană Oleg Kalaşnikov, purtător de cuvânt al unei brigăzi care luptă în zonă. „Însă toate atacurile lor au fost respinse”, a adăugat el. Vineri, autorităţile locale instalate de Moscova anunţau că armata rusa înainta spre Ceasiv Yar. Canalul Telegram DeepState, apropiat de armata ucraineană, relata că soldaţi ruşi erau la periferia oraşului. Dacă va cuceri Ceasiv Yar, „inamicul va putea de asemenea să ne ameninţe rutele logistice”, a subliniat Oleg Kalaşnikov. Potrivit autorităţilor ucrainene, bombardamentele ruse au făcut trei morţi în regiunea sudică Zaporojie şi unul la Kupinsk, în est. La rândul său, Rusia a afirmat că a distrus duminică 15 drone ucrainene deasupra regiunilor sale frontaliere Belgorod şi Briansk, bombardate frecvent de ucraineni. Potrivit guvernatorului regiunii Belgorod, Veaceslav Gladkov, o tânără a fost ucisă când a fost lovită maşina în care se afla împreună cu alte cinci persoane, toate rănite.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.