VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Avdiivka, unul din punctele fierbinți ale frontului ucrainean, riscă să cadă în cel mult o lună

Orașul ucrainean Avdiivka, aflat la doar 22 de kilometri de Donețk, riscă să cadă sub ocupația rusească, așa cum s-a întâmplat și cu alt punct strategic Bahmut. Temerile vin din partea administrației locale, dar și a unor experți internaționali. Primarul din Avdiivka, Vitalia Barabaș, susține că rușii „atacă cu forțe foarte numeroase”, estimate la 20 de mii de soldați, transmite adevarul.ro.

Institutul pentru Studiul Războiul susține că, în prezent, trupele ucrainene sunt în defensivă în regiunea Donețk. Armata rusă și-a intensificat bombardamentele la Avdiivka și a ocupat până acum 18 la sută din acest oraș. Primarul Barabaș vorbea deja la sfârșitul săptămânii trecute despre o „situație critică”.

Edilul susține că rușii efectuează zilnic aproximativ 80 de bombardamente și „continuă să facă presiune”. Partea ucraineană estimează că armata rusă încearcă să captureze acest oraș până în ziua începerii așa-ziselor alegeri prezidențiale din Rusia, programate în perioada 15-17 martie, pentru a prezenta un nou succes al candidatului Vladimir Putin.

De asemenea, potrivit unui expert în analiza datelor deschise, Julian Röpke, trupele rusești înaintează cu succes pe două direcții: în sud-est și în centrul orașului, iar situația devine critică pentru apărătorii ucraineni. El a calculat că lățimea coridorului rămas între pozițiile Forțelor Armate Ucrainene și cele ale Forțelor Armate Ruse s-a redus la 4,85 kilometri.

Röpke a subliniat că „mai sunt zile sau maxim câteva săptămâni până când orașul va cădea”. După eşecul contraofensivei ucrainene din vara anului trecut, Avdiivka rămâne unul din punctele cele mai fierbinţi de pe front.

Rusia încearcă de luni de zile să cucerească orașul, în prezent părăsit de majoritatea populației și devastat de lupte. Analiștii militari spun că orașul este o poartă către orașul Donețk, capitala regiunii Donbas, ceea ce îi conferă un important rol strategic în război.

Avdiivka a fost bine fortificată și protejată încă din 2014, când Rusia a anexat ilegal Crimeea. Fortificațiile fac foarte dificilă o străpungere rusă în interiorul localității, potrivit experților. Din acest motiv, rușii încearcă să-l izoleze de restul teritoriilor controlate de Ucraina.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.