VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Avans în discuțiile cu fermierii protestatari. Statul schimbă abordarea și acceptă majorarea cotelor creditelor garantate

Discuțiile fermierilor protestatari cu ministrul Agriculturii au trecut la o nouă etapă. După refuzul de acum o săptămână, statul a acceptat propunerile anterioare ale producătorilor de a majora creditele garantate. Astfel, cota a crescut până la două milioane de lei, față de 500 de mii de lei anunțate în cadrul precedentelor întâlniri cu premierul Dorin Recean și cu ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.

„În cadrul întâlnirii s-au definit obiectivele și direcțiile de acțiune pentru perioada următoare, cu accent pe crearea unui produs nou de creditare pentru sectorul agricol. Valoarea propusă pentru credit este de 2 milioane de lei. Produsul va fi transmis spre examinare băncilor comerciale de către Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, astfel încât produsul final să fie ajustat la realitățile pieței și să răspundă eficient nevoilor sectorului agricol”, se arată în comunicatul Ministerului Agriculturii.

Împrumuturile vor fi garantate de stat și vor fi disponibile din 15 martie, în cazul prezentării dosarului complet. De asemenea, ministrul Vladimir Bolea a precizat că va solicita sprijin de urgență din partea Uniunii Europene pentru sectorul agricol.

„Nu pot spune că sunt deocamdată tare mulțumit de rezultate. Dar totuși în câteva zile a fost lansat acest mecanism cu creditul garantat pentru circulante până la 500 mii lei și acum discutăm următorul produs de creditare garantată pe durata mai lungă și cu plafonul până la 2 mil. lei. Căutăm soluții pe celelalte subiecte. Adică, există mișcare modestă și apare și o mică speranță la agricultori”, a declarat directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari.

În urma acestor discuții, reprezentanți ai grupurilor de fermieri au declarat că urmează deja să discute cu colegii lor despre o posibilă retragere a tehnicii agricole de pe drumurile naționale, inclusiv din zona Vămii Leușeni.

Amintim, la o întâlnire din 20 februarie, premierul Dorin Recean anunța că statul, deocamdată, nu are soluții pentru toți fermierii, inclusiv pentru majorarea cotelor pentru credite.

„Noi nu îi vom putea ajuta pe toți, să fie clar. Eu mi-aș dori. Fiecare caz va fi tratat, totuși, individual. De la 1 martie puteți să depuneți dosarele și sub garanția Guvernului băncile vă vor oferi până la 500 de mii de lei. Am reieșit din ceea ce este posibil. Dacă pe parcurs mai identificăm mijloace, atunci vom veni și vom spune că există posibilități”, declara Dorin Recean acum o săptămână.

Amintim, tot din martie, Ministerul Agriculturii pregătește și un proiect de lege pentru protejarea compensațiilor și a altor ajutoare de la stat de executările silite din partea băncilor și Inspectoratului Fiscal în cazul fermierilor cu datorii.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.