VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Autoritățile municipale anunță că ploile puternice de pe 9 august au provocat pagube de circa 17 milioane de lei

Primăria Municipiului Chișinău a enunțat costurile preliminare ale pagubelor cauzate de aversele din 9 august 20922, care se cifrează la circa 17 milioane de lei. Sursele financiare necesare vor fi identificate pe interior, din contul altor proiecte desfășurate de APL Chișinău. Anunțul a fost făcut de Primarul General, Ion Ceban, joi, 11 august în cadrul unui briefing de presă.

Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău, întrunită miercuri, a dispus alocarea din sursele Fondului de Rezervă a sumei de 2,5 milioane de lei, la prima etapă, dar pentru ceilalți bani va fi convocată ședința Consiliului Municipal, pentru a aproba modificări la buget.

La această etapă, pe domeniul educație, unde au fost înregistrate căderi de arbori peste acoperișuri, geamuri, pavilioane, au fost estimate pagubele, care sunt de 12,5 milioane lei. Cât privește instituțiile din domeniul social: AMT-uri de la Râșcani și Ciocana, dar și instituții din domeniul protecției drepturilor copilului și culturii, aici costurile sunt de 2,5-3 milioane de lei.

Estimările prealabile pentru intervențiile la acoperișuri, subsoluri, inclusiv pentru materiale de construcții sunt de 4,5 milioane de lei.

În prezent cel mai afectate spații sunt cele de pe strada N. Dimo, str. Braniștii, str. A. Saharov, str. A. Russo, str. Kiev etc., unde se lucrează organizat pe microsectoare.

Acum prioritatea nr. 1 este curățarea străzilor magistrale, evacuarea arborilor căzuți și salubrizarea zonelor. Practic aici nu mai sunt probleme, fiind asigurată circulația. Urmează deschiderea acceselor către instituțiile sociale: școli, grădinițe, policlinici, spitale, oficii poștale. A treia prioritate este accesul spre curțile blocurilor de locuințe, pentru toate mijloacele de transport și pentru pietoni.  

În urma ploilor au fost doborâți 56 de piloni, dintre care 13 au fost restabiliți. Estimativ, sunt 585 de copaci căzuți la pământ sau grav afectați, dintre care au fost evacuați 122 de arbori. Totodată, municipalitatea a contractat deja 12 agenți economici pentru defrișări, pentru autoturnuri, utilaje și pentru intervenția pe străzile afectate.  

Primarul General a făcut un apel către cetățeni, de a evacua mașinile personale, până duminică, din zonele afectate, sectoarele Râșcani și Ciocana, inclusiv din curți, pentru a permite serviciilor să desfășoare intervențiile necesare, cu autoturnuri și alte utilaje.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.