VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Autoritățile au cheltuit, anul trecut, peste 81 de milioane de lei pentru acordarea asistenței juridice gratuite

Anul trecut, asistența juridică garantată a fost acordată în 59 705 cazuri, iar statul a cheltuit peste 81 de milioane de lei. Datele se regăsesc în raportul Consiliului național pentru asistență juridică garantată de stat (CNAJGS), care a fost prezentat în plenul Parlamentului.

Potrivit datelor prezentate, în 2023, au fost înregistrate 44 695 de cazuri de acordare a asistenței juridice calificate și 15 010 de cazuri în care a fost acordată asistență primară. În 80 % din cazurile acordării asistenței juridice calificate a fost vorba despre cauze penale. Totodată, 7 337 femei, 2 428 minori, 1 296 de persoane cu dizabilități, 1 690 de victime ale violenței domestice și 114 victime ale traficului de ființe umane au beneficiat de asistență juridică gratuită garantată de stat. La fel, în 3 561 de cazuri, asistența juridică a fost acordată de urgență.

Pe de altă parte, în 1 700 de cazuri a fost refuzată acordarea asistenței juridice garantată de stat. Acest lucru se întâmplă după ce CNAJGS a obținut accesul la platformele guvernamentale de date cu privire la veniturile solicitantului, care sunt verificate și analizate în procesul de prelucrare a cererilor de acordare gratuită a asistenței juridice.

Conform legii, asistența juridică garantată de stat se acordă persoanelor care nu au bani pentru plata lor şi care întrunesc anumite condiţii. Asistența este acordată în diverse forme, prin explicaţii în probleme juridice, întocmirea actelor, reprezentarea în faţa autorităţilor administraţiei publice sau instanțelor, în procese civile, contravenţionale și penale. Acest sistem este instituit pentru apărarea drepturilor omului și asigurarea accesului la justiţie, prin diminuarea impedimentelor economico-financiare.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.